ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ernst & Young: «Φοβάται ελληνική κόπωση λόγω λιτότητας»

Ernst & Young: «Φοβάται ελληνική κόπωση λόγω λιτότητας»

Η Ernst & Young σε έκθεση της με τίτλο Eurozone Spring Forecast (ESF) αναφέρεται στην Ελλάδα και το PSI.

Σύμφωνα με την έκθεση , ότι μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα. «Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή» επισημαίνει η Ε&Υ.

Ακόμη και μετά τη διαγραφή χρέους της τάξεως του 53,5%, η σχέση χρέους/ ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί και κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της "κόπωσης λόγω λιτότητας", δηλαδή του ενδεχόμενου η Ελλάδα να χάσει την πολιτική βούληση να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Νέες εκλογές αναμένονται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα νέα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη συναντήσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και πολλοί βουλευτές καταψήφισαν το πρόγραμμα.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον εντείνει τους κινδύνους. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα έχουν συμβάλει στην είσοδο της οικονομίας σε βαθειά ύφεση, διαψεύδοντας συστηματικά τις επίσημες προβλέψεις. Σύμφωνα με την έρευνα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2012, ενώ η ανεργία αυξήθηκε σχεδόν στο 20% με βάση τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).