ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πούρα και τα κότερα, το νομοσχέδιο στο γραφείο Σταϊκούρα και τι σημαίνει cooling-off period

Τα πούρα και τα κότερα, το νομοσχέδιο στο γραφείο Σταϊκούρα και τι σημαίνει cooling-off period

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι επιδοτήσεις, τα πούρα και τα κότερα

Μια πολύ γλαφυρή περιγραφή του πως λειτουργούν για δεκαετίες επί δεκαετιών οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα έδωσε χθες από τους Δελφούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών σε πάνελ για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για την «πυραμίδα» των επιδοτήσεων στην Ελλάδα περιγράφοντάς το τί ίσχυε επί σειρά ετών, στις περισσότερες των περιπτώσεων και πως εξελίσσονταν τα πράγματα, εάν και εφόσον το Δημόσιο ήταν «τυχερό». Κατά τον υπουργό, μέχρι πρότινος η πυραμίδα των επιδοτήσεων είχε ως εξής: Πρώτα έρχονταν τα πούρα, τα κότερα και η καλοπέραση εκείνου που λάμβανε την επιδότηση. Ακολούθως, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, φτιαχνόταν και ένα «κουφάρι έργου». Σε ελάχιστες περιπτώσεις, εάν ήμασταν τυχεροί, κατασκευαζόταν ένα πραγματικό έργο. «Σε εμάς αυτά δεν περνάνε», ξεκαθάρισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνουν «πούρα και κότερα» οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο σημείο αυτό να σας αναφέρουμε πως ο κ. Σκυλακάκης έγραψε χθες πολλά χιλιόμετρα. Το πρωί υπερασπίσθηκε το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, εν συνεχεία μετέβη εν μέσω καύσωνα στους Δελφούς, διασχίζοντας τα 185 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Αθήνα και ακολούθως επέστρεψε στο Κλεινόν Άστυ. Η ταλαιπωρία άξιζε τον κόπο, καθώς οι εργασίες του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - που επανήλθε μετά από 16 μήνες στη φυσική του τοποθεσία – ήταν επικεντρωμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μέλλον της Ευρώπης και ο κ. Σκυλακάκης ως ο «κλειδοκράτωρ» του κρατικού θησαυροφυλακίου είχε την τιμητική του.

Η αγωνία του διευθυντή

Δύο διαφορετικά mail από τον ίδιο αποστολέα μέσα σε διάστημα 10 ωρών έλαβαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο αποστολέας ήταν ο διευθυντής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Και στην πρώτη επιστολή και στη δεύτερη, ζητούσε ενημέρωση για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία της Αρχής για το Ξέπλυμα, δεδομένου ότι από χθες η Αρχή είναι χωρίς πρόεδρο, καθώς η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαϊρη συνταξιοδοτήθηκε. Καταλαβαίνουμε πως τα γραφεία των δύο υπουργών δεν απάντησαν στον διευθυντή της Αρχής για το Ξέπλυμα. Ωστόσο, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί πως επικεφαλής στην Αρχή αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο δικαστικός που ξεσκέπασε τη Χρυσή Αυγή και την έστειλε στη φυλακή. Υπομονή λοιπόν στον φίλτατο διευθυντή του ξεπλύματος, ο οποίος δικαίως αγωνιά για την στελέχωση της Αρχής.

Tα 90 άρθρα του Συνεγγυητικού

Σε ήρεμους ρυθμούς μαθαίνουμε κύλησε το απόγευμα της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Πρόκειται για την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνεγγυητικού στην οποία προέδρευσε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Βλέπετε ο νέος νόμος για το Συνεγγυητικό θα προβλέπει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει μεν μέλη στο Συνεγγυητικό Κεφαλαίο, αλλά δεν θα ασκεί την προεδρία του. Έτσι, η Βασιλική Λαζαράκου είναι η τελευταία επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει το προνόμιο να προεδρεύει και του Συνεγγυητικού. Η στήλη πληροφορείται πως το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πως τα 90 άρθρα του νομοσχεδίου θα τεθούν σε σύντομη διαβούλευση, πριν σταλούν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Cooling-off period

Το δρόμο της παίρνει σιγά σιγά και η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση της λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκληρώνει το πόρισμα της και σύντομα θα το υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως πληροφορείται η στήλη, στις καινοτομίες που θα εισάγει το νέο σχέδιο νόμου θα είναι η θέσπιση της ατομικής ευθύνης των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πλημμελή εποπτεία, λάθη ή παραλείψεις, αλλά και η θέσπιση περιόδου περιορισμού της δυνατότητας ανάληψης επαγγελματικών δραστηριοτήτων (cooling-off period) για τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για τους προϊσταμένους των διευθύνσεων της Εποπτικής Αρχής. Ειδικά η δεύτερη πρόβλεψη θεωρήθηκε επιβεβλημένη, διότι στο πρόσφατο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρέθηκε μια ημέρα μετά την αφυπηρέτησή του να αναλαμβάνει καθήκοντα Εντεταλμένου Γενικού Διευθυντή σε συστημική τράπεζα. Αυτό, που στον ανεπτυγμένο κόσμο ονομάζεται σύγκρουση συμφερόντων, πλέον θα θεωρείται το ίδιο και στην Ελλάδα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.