ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών - Τροποποίηση του νέου Πτωχευτικού

Πότε ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών - Τροποποίηση του νέου Πτωχευτικού
INTIME

Βελτιώσεις στο Ν. 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, αφενός για να αποσαφηνίσει το πότε ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών και αφετέρου για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των μικρού αντικειμένου πτωχεύσεων.

Ειδικότερα, διάταξη του σχεδίου νόμου προβλέπει πως τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται, η επιλεκτική εκπλήρωση ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων δεν αίρει την παύση πληρωμών, η οποία μπορεί να συνίσταται και στην αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και μίας σημαντικής ληξιπρόθεσμης χρηματικής οφειλής. Το τεκμήριο της παρούσας είναι μαχητό.

Άλλη διάταξη προβλέπει πως μικρού αντικειμένου πτωχεύσεις ορίζονται αυτές στις οποίες ο οφειλέτης ικανοποιεί τα κριτήρια προσδιορισμού της πολύ μικρής οντότητας. Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, εάν το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ δεν θεωρούνται πολύ μικρή οντότητα.