ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο «πράσινος» θα καταστεί ο κρατικός προϋπολογισμός με τεχνογνωσία ΟΟΣΑ

Πιο «πράσινος» θα καταστεί ο κρατικός προϋπολογισμός με τεχνογνωσία ΟΟΣΑ
INTIME

Τεχνική βοήθεια από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματώσει την περιβαλλοντική διάσταση στον κρατικό προϋπολογισμό (Green Budgeting).

Η φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη αποτελεί κύρια προτεραιότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, αναδεικνύεται σε βασικό τομέα της δημόσιας διαχείρισης στη μετά Covid εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση του συστήματος προϋπολογισμού περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό επιδόσεων.

Η πράσινη διάσταση του προϋπολογισμού συνίσταται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη χρήση των εργαλείων λήψης αποφάσεων σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και προϋπολογισμού για την επίτευξη των στόχων προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει, κυρίως, την παρουσίαση και αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δημοσιονομικών πολιτικών και της συνεκτικότητάς τους με τις εθνικές και διεθνείς προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την πρώτη πιλοτική παρουσίαση στον προϋπολογισμό του 2021 της πληροφορίας που θα παρέχεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εργαστεί εντατικά προς την υλοποίηση αυτού του στόχου τα επόμενα έτη.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις στο πλαίσιο των αντίστοιχων ομάδων εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ λαμβάνει τεχνική βοήθεια και από τον ΟΟΣΑ.

Η συνέχιση της προσπάθειας αφορά καταρχήν στην εκπόνηση μεθοδολογίας και προτύπων για τη διασφάλιση της τήρησης ενιαίων κανόνων στον χαρακτηρισμό δράσεων και δαπανών ως φιλικών ή μη προς το περιβάλλον με βάση και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα εφαρμοστεί και στα έργα που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.