ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,39 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 2,39 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Pixabay

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει έλθει σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι και το τέλος του 2021 σε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Δημόσιο καταδεικνύουν πως τον Μάιο υπήρξε αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στα 2,39 δισ. ευρώ, ήτοι 55 εκατ. ευρώ υψηλότερα έναντι του Απριλίου.

Η επίδοση αυτή αποτελεί πισωγύρισμα δεδομένου ότι τον Απρίλιο τα «φέσια» του Δημοσίου προς του ιδιώτες είχαν μειωθεί κατά 249 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 586 εκατ. ευρώ τον Μάιο, από 570 ευρώ τον Απρίλιο, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,807 δισ. ευρώ, από 1,768 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν από τα 454 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 498 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων αυξήθηκαν από 818 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, στα 860 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ, από 212 τον Απρίλιο.

Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μειώθηκαν το τέλος Μαΐου στα 204 εκατ. ευρώ, από 217 στο Απριλίου 2021.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι πέρα από τα γνωστά στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών επιστροφών φόρων, υπάρχουν μη εκκαθαρισμένες αιτήσεις επιστροφών και καθυστερούμενων συντάξεων, οι οποίες θα επιβαρύνουν μελλοντικά τα δημόσια οικονομικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Το σχέδιο για να πατήσει «γκάζι» η «Ελευθερία» - Μπαίνουν στην εξίσωση έφηβοι 15 ως 17