ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατάει γκάζι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Πατάει γκάζι για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ
INTIME

Επανεκκίνηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων σηματοδοτεί η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με σειρά διαγωνισμών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ή προσέλευσης επενδυτών σε δημόσιες εταιρείες, να μπαίνουν εντός του Ιουλίου σε τροχιά υλοποίησης. 

Πηγές αναφέρουν ότι τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επιδιώκουν μία τελείως διαφορετική στρατηγική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχος είναι η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και στη συνέχεια η προκήρυξη διαγωνισμών. Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να δώσει δείγμα της νέας στρατηγικής με το πρόγραμμα του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μήνα αναμένεται η διοίκηση του Ταμείου να αποσφραγίσει τις δεσμευτικές προσφορές των δύο τελικών διεκδικητών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά projects αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Ο σχετικός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται και ως πολύπαθος λόγω της πολυετούς διάρκειάς του. Τα δύο σχήματα εταιρειών που αντιπαρατίθενται για την Εγνατία είναι το «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Projects» και το «Vinci - Mytilineos - ΑΒΑΞ».

Για τις 14 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε 28 Ιανουαρίου και πήρε παράταση τον Μάιο. Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 100.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50 μ. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.

Στις 15 Ιουλίου, αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Μία επίσης από τις αποκρατικοποιήσεις - σημαία της παρούσας κυβέρνησης. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛ.ΠΕ πωλούν τις συμμετοχές τους (100% στο σύνολο) και στην τελική φάση έχουν περάσει έξι επενδυτικά σχήματα:

1. ΕΡ INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund ΙΙ)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors ΙΙΙ L. Ρ.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO - CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Lt

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα εμφανιστούν δύο με τρία εξ αυτών.

Στις 30 Ιουλίου είναι η ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος απόκτησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία των υποψηφίων διεκδικητών για τους διαγωνισμούς των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Οι «μνηστήρες» πραγματοποιούν επιτόπου επισκέψεις για την καταγραφή της πλήρους εικόνας των περιουσιακών στοιχείων που διεκδικούν.