ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ελληνικό και τα snowbirds, οι έριδες στην Aegean Baltic και η πανηγυρική δικαίωση της Bayer Ελλάς

Το Ελληνικό και τα snowbirds, οι έριδες στην Aegean Baltic και η πανηγυρική δικαίωση της Bayer Ελλάς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ελληνικό και Silver Tourism

Η Lamda Development θα παρουσιάσει σήμερα τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Marina Tower, του πρώτου «πράσινου» ουρανοξύστη που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό. Ο ουρανοξύστης των 150+ μέτρων αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και ήδη έχει γίνει γνωστό πως η τιμή των ακριβότερων διαμερισμάτων στην κορυφή του κτηρίου, ήτοι πέριξ του 50ου ορόφου, θα κινούνται στις 25.000 ευρώ ανά τ.μ.. Αυτό που πληροφορήθηκε η στήλη είναι πως ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού τρίτης ηλικίας, του λεγόμενου «Silver Τourism» παρακολουθούν με προσοχή το πως εξελίσσονται οι τιμές του real estate στο Ελληνικό. Η κατηγορία του «Silver Τourism»περιλαμβάνει άτομα ηλικίας 55 – 85 ετών και αναφέρεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες επισκεπτών, ήτοι σε εκείνους πού αφιερώνουν λίγες ημέρες για διακοπές και σε εκείνους που απολαμβάνουν μακροχρόνια διαμονή, νοικιάζοντας ή αγοράζοντας κατοικία (snowbird tourism). Η Ελλάδα θεωρείται ιδανική για «Silver Τourism» κάτι που αναδείχθηκε ιδιαιτέρως κατά την πανδημία. Ωστόσο, ξένοι επενδυτές με γνώση του αντικειμένου θεωρούν πως το Ελληνικό θα ήταν ιδανική επιλογή για snowbird tourism, στα πρότυπα του Μαϊάμι !. Το υποστηρίζουν αυτό διότι κρίνουν πως οι υπηρεσίες και υποδομές εξυπηρέτησης που υφίστανται ήδη στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου είναι ιδανικές για άτομα ηλικίας 55 – 85 ετών και πως δεν θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για το επιβεβλημένο destination branding και marketing. Όπως αναφέρουν, σε θεσμικό επίπεδο η μισή δουλεία έχει ήδη γίνει μέσα από τα προγράμματα «Non Dom» και «Golden Visa» και το μόνο που απομένει είναι -όταν έρθει η ώρα- να αδειοδοτηθούν οι σχετικές ιατρικές υπηρεσίες υποστήριξης των ηλικιωμένων μέσα στις τουριστικές υποδομές και να δημιουργηθούν one stop shops στους όμορους Δήμους, που θα επιλύουν πιθανά προβλήματα των «snowbirds» τουριστών. Δεδομένου ότι οι αξίες γης στο Ελληνικό θα καθορίσουν και τη βιωσιμότητα των σχεδίων των επενδυτών που θέλουν να τρέξουν τα projects στο «Silver Tourism», οι σημερινές ανακοινώσεις για το Marina Tower έχουν και «τροχιοδεικτικό» χαρακτήρα.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Andreas Pollner, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς συγκαταλέγεται σε αυτούς που αισιοδοξούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Ο Γερμανός CEO, ο οποίος έχει κλείσει σχεδόν δύο χρόνια στην Ελλάδα, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση έδειξε τα σωστά αντανακλαστικά τόσο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όσο και στην οικονομική της διαχείριση. Παράλληλα, ο Andreas Pollner δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τα επιτεύγματα που κατέγραψε εν μέσω της πανδημίας η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση παρεχομένων από το κράτος υπηρεσιών. Μάλιστα, αρέσκεται να δηλώνει πως στην Ελλάδα μπορεί και ολοκληρώνει ψηφιακά συναλλαγές με το κράτος, οι οποίες στην Γερμανία δεν διευθετούνται ακόμη και σήμερα ηλεκτρονικά. Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η εκτίμηση που τρέφει ο Γερμανός αξιωματούχος για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Αλλά όχι μόνο για αυτόν. Καλά λόγια επιφυλάσσει τόσο για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Άλλωστε ο Άδωνις, με το χαρακτηριστικό του «doer» που τον διακρίνει, δεν χάνει την ευκαιρία να αγκαλιάζει καλές ιδέες του ιδιωτικού τομέα που αφορούν στην καινοτομία και στις επενδύσεις.

Επουλωμένη πληγή

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς είχε την ευτυχία στη διάρκεια της θητείας του να δει να διευθετείται και ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε την γερμανική εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια. Η ελληνική φορολογική διοίκηση είχε προ ετών καταλογίσει σε βάρος της Bayer Ελλάς, τέλη χαρτοσήμου, φόρους εισοδήματος και προσαυξήσεις συνολικού ποσού 132,3 εκατ. ευρώ για μια περίοδο που εκτεινόταν από το 2003 έως το 2014. Η αιτιολογική βάση στην οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα θεωρήθηκε εξ αρχής «σαθρή» από την Bayer , η οποία άσκησε τα σχετικά ένδικα μέσα προκαταβάλοντας, όμως όπως επιτάσσει ο νομός, ένα σημαντικό ποσό (87,1 εκατ. ευρώ). Επί σειρά ετών κουβαλούσε στον ισολογισμό της και μια μεγάλη πρόβλεψη 34,9 εκατ. ευρώ για τη σχετική υπόθεση. Μετά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και τη δικαίωσε πανηγυρικά στα τέλη του 2020. Πάντως, αν και η απόφαση καθαρογράφθηκε στις αρχές του 2021, ακόμη και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης ώστε να επιστραφούν τα 87,1 εκατ. ευρώ. Οι συνομιλητές του Andreas Pollner αντιλαμβάνονται πως πλέον αυτή η υπόθεση θεωρείται ως επουλωμένη πληγή για την Bayer Ελλάς, η οποία κοιτά το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Η Aegean Baltic Bank

Το μέλλον άδηλον. Είναι άγνωστο το εάν η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aegean Baltic Bank που έχει προγραμματισθεί για τις 21 Ιουλίου δρομολογήσει διοικητικές αλλαγές και μετοχικές ανακατατάξεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πλευρά των εφοπλιστών Τσάκου και Κούστα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε διάσταση απόψεων με τον CEO και μέτοχο της ABBank Θεόδωρο Αφθονίδη. Μάλιστα, αν και ο πολύπειρος τραπεζίτης Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος μετέχει στο ΔΣ της Aegean Baltic Bank έχει πλειστάκις αναλάβει το ρόλο του «κυανόκρανου», ωστόσο οι σχέσεις των παλαιών μετόχων της τράπεζας φαίνονται να βρίσκονται σε σημείο που μοιάζει αγεφύρωτο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά των Τσάκου και Κούστα επιθυμεί την έξοδο Αφθονίδη από την ενεργή Διοίκηση της τράπεζας, κάτι που προϋποθέτει όμως πως το 48% που διαθέτουν στην τράπεζα θα αποδειχθεί αρκετό για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Τις εξελίξεις στην Aegean Baltic Bank τις παρακολουθούν από κοντά Optima και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχουν χορηγήσει δάνεια στην πλευρά Αφθονίδη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.