ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειοδότης ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στους διαγωνισμούς για τον Σκαραμαγκά

Πλειοδότης ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στους διαγωνισμούς για τον Σκαραμαγκά

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό επεφύλασσε σε όσους μετείχαν στον διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και στην ηλεκτρονική δημοπρασία για το ακίνητο της ΕΤΑΔ πλησίον των ναυπηγείων ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Ο επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom, Dynagas και Sea Traders κατέθεσε προσφορές συνολικού ύψους 62,2 εκατ. ευρώ και πλειοδότησε τόσο για το ακίνητο της ΕΤΑΔ (37,2 εκατ. ευρώ), όσο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (25 εκατ. ευρώ).

Το συνολικό τίμημα θεωρείται ικανοποιητικό για το Δημόσιο και εκ του αποτελέσματος δικαιώνει την απόφαση του ειδικού διαχειριστή, που έχει τοποθετήσει το Ελληνικό Δημόσιο, να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο υπήρχε μόνο μία προσφορά.

Στο όφελος για τα δημόσια ταμεία πρέπει να συνυπολογιστεί πέραν του τιμήματος των 62,2 εκατ. και το ποσό των 9 εκατ. ευρώ περίπου που θα καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, η κυπριακή εταιρία Forest group συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ακινήτων που βρίσκονται στο συγκρότημα.

Η πλευρά Προκοπίου επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα των δύο διαγωνισμών, κάνοντας λόγο για μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι η άμεση αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του project.

Και στους δύο διαγωνισμούς συμμετείχε ο όμιλος Pyletech του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ως Όμιλος Pyletech, που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις, που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά βιώσιμα και διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις. Ωστόσο, δεν ήταν οι επικρατέστερες.

Χαιρόμαστε να υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε αυτόν τον υψηλού ρίσκου τομέα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Το δικό μας επενδυτικό πλάνο προέβλεπε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε οι επενδύσεις των νέων επενδυτών, που επικράτησαν, να ξεπεράσουν τις δικές μας και να αποδειχθούν βιώσιμες, προς όφελος της Ελλάδας.

Εμείς συνεχίζουμε να εξετάζουμε διάφορες επενδύσεις, που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική».