ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο απολογισμός του Υπερταμείου για το πρώτο τρίμηνο του 2021

Ο απολογισμός του Υπερταμείου για το πρώτο τρίμηνο του 2021

Τον απολογισμό του για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, του οποίου ηγείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι δράσεις του πρώτου τριμήνου είναι ενδεικτικές του στρατηγικού σχεδίου του Υπερταμείου που θα ανακοινωθεί για την περίοδο 2022-2024. Σε αυτό, θα απεικονίζεται η πρόθεση της Διοίκησης για την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς και το πλάνο αύξησης της αξίας των θυγατρικών της.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα παρακάτω θέματα:

 • Εφαρμογή με ταχύτατους ρυθμούς του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023, στοχεύοντας σε μία οικονομικά σταθερή και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση.
 • Επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την επίλυση της, από το 2013, εκκρεμότητας, προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση της εισηγμένης για το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, στην περιοχή αρμοδιότητάς της.
 • Η ΕΥΑΘ έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα για το υδροδοτικό της σύστημα, την επέκταση του διυλιστηρίου, την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεμετρίας του δικτύου.
 • Εκκίνηση των διαδικασιών αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική της ανάπτυξη, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το οποίο δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων.
 • Ολοκληρώθηκαν τέσσερα MoU για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G.
 • Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου με την εκτέλεση γεωτεχνικών μελετών, με σκοπό να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να διακόπτεται η λειτουργία της Διώρυγας.
 • Έως τα τέλη του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, ενώ παράλληλα προχωρά η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της νέας έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4».
 • Στις 16.06.21 συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σε σώμα. Με τον νόμο 4799/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και με τον πρόσφατο νόμο 4804/2021 διευρύνθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συμπεριλάβει την παροχή των υπηρεσιών ωρίμανσης, ώστε το Ταμείο να συμβάλει και αυτό στον στόχο για την επιτάχυνση των έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης, μέσα από αυτόν τον νέο ρόλο.
 • Στις 25.06.21 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development Α.Ε. για την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης ως της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης.
 • Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την ΕΤΑΔ και ο διαγωνισμός για το ακίνητο εντός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
 • Σημαντική επίσης είναι, η συμφωνία της 11.06.21, για νέες επενδύσεις στην Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια.
 • Στα έργα ανάπλασης συγκαταλέγονται και η «Ανακαίνιση Καταστημάτων Ανθοπωλείων», τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του κτηρίου της Βουλής, καθώς και η συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για την αναγέννηση του Λυκαβηττού.
 • Υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν τεχνικά δελτία, {ΟΚΑΑ συνολικά €20 εκατ. (€10 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ) και ΚΑΘ συνολικά €10 εκατ.}, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγείων) της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, όσο και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.
 • Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της εταιρείας και, κατά το πρώτο τρίμηνο, προχώρησε με επιτυχία το πλάνο εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της εταιρείας.
 • Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών συνέχισε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου εν μέσω της πανδημίας.
 • Σε επίπεδο μητρικής (ΕΕΣΥΠ) ελήφθησαν πρωτοβουλίες για μία σειρά από οριζόντιες πολιτικές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.
 • Ξεκίνησαν οριζόντιες δράσεις συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ, με στόχο την επιτάχυνση των δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 • Το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της συμβολής του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών ρύπων, υποστηρίζει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της χώρας και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση έργου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και την οργάνωση της νέας εταιρείας που θα εξασφαλίσει την μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από λιγνιτικές δραστηριότητες στην νέα εποχή με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και επιταχύνοντας την αειφόρο ανάπτυξή τους.
 • Η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής και του πλαισίου λειτουργίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG) για την μητρική εταιρεία, όπως και τα εργαλεία ενσωμάτωσής τους στις θυγατρικές, έχουν ήδη δρομολογηθεί.
 • Για την αξιοποίηση καλών πρακτικών, η ΕΕΣΥΠ εντάχθηκε ως μέλος στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων