ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μορς: Προτεραιότητα η μείωση του μισθολογικού κόστους

Μ. Μορς: Προτεραιότητα η μείωση του μισθολογικού κόστους

Αιχμές για την ελλιπή εφαρμογή του πρώτου μνημονίου άφησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ματίας Μορς, που έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

«Το πρώτο πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε πιστά», υποστήριξε ο Μορς, δίδοντας στη δημοσιότητα την έκθεση της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μορς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι οι βασικοί στόχοι του δευτέρου προγράμματος παραμένουν ίδιοι και δίδουν έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

«Η στρατηγική προσαρμόσθηκε και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της», ανέφερε ο Μορς.

Ύφεση και το 2012

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, «δυστυχώς» η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν αρνητικοί και το 2012. Η μείωση του ελλείμματος δεν ήταν η αναμενόμενη, λόγω της ύφεσης, παρότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα ύψους 8,4% του ΑΕΠ.

Στόχος για το 2012 είναι πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ (2,15 δισ. ευρώ) και πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014, οπότε και λήγει το πρόγραμμα.

Προτεραιότητα η μείωση του μισθολογικού κόστους

Ο Ματίας Μορς έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αν και παραδέχθηκε ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση. Ωστόσο, υποστήριξε ότι εν υπάρχει εναλλακτική, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάθεσης των αποφάσεων στο μέλλον.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος άφησε αιχμές για τις ελληνικές αρχές που «δίστασαν έναντι συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων», με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απελευθέρωση των αγορών.

Ανακεφαλαιοποίηση χωρίς κρατικοποίηση

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Μορς υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ οι χορηγήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και το PSI δημιούργησε «τρύπες» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Στόχος της τρόικας, ανέφερε, είναι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη συμμετοχή ιδιωτών, χωρίς κρατικοποίηση, ενώ έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό το ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Έμφαση στις περικοπές δαπανών

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των φορολογικών βαρών, ο Μορς έκανε λόγο για «συμφωνία για κάλυψη των δημοσιονομικών κενών μέσω περικοπών δαπανών».

Οι κίνδυνοι του προγράμματος

Αν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι βασικοί κίνδυνοι συνδέονται με την εφαρμογή του και τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα.

Δεν είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές

Επίσης, ο Μορς απέφυγε να επιχειρήσει πρόβλεψη για το χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, όπως εκτίμησε ο Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι μέχρι τότε, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στον δημόσιο τομέα.

«Πολλά μπορούν να συμβούν έως το 2015. Δεν θα είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές, αλλά δεν θέλω προχωρήσω σε πρόβλεψη για το θέμα», ανέφερε.

Τέλος, ο Μορς γνωστοποίησε ότι η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα.

Διαβάστε την έκθεση της Κομισιόν για το β' πρόγραμμα διάσωσης στο pdf που ακολουθεί.