ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Newsbomb.gr στις Οινούσσες: Για 2η χρονιά η δράση του Finish «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

Το Newsbomb.gr στις Οινούσσες: Για 2η χρονιά η δράση του Finish «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» είναι μια πρωτοβουλία του FINISH, σε συνεργασία με τοGlobal Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), για την εξοικονόμηση νερού σε κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους -  Η επιτυχημένη πρωτοβουλία συνεχίζεται για 2η χρονιά – Το Newsbomb.gr ταξίδεψε μαζί με την ομάδα της δράσης στις Οινούσσες.

Οι Οινούσσες, είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα εννέα μικρών νησιών και νησίδων στο βορειοανατολικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Μικράς Ασίας. Tο μεγαλύτερο και μοναδικό νησί που είναι κατοικημένο, η Οινούσσα ή Αιγνούσα σύμφωνα με τους ντόπιους, αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του FINISH, «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας».

Πριν ένα χρόνο, αφετηρία της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, ήταν ο ακριτικός Άη Στράτης, όπου οι 268 μόνιμοι κάτοικοι συμμετείχαν στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν έως και 500.000 λίτρα πολύτιμο νερό για τον τόπο τους, σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Όσοι συμμετείχαμε στο ταξίδι στον Άη – Στράτη, ανυπομονούσαμε να ακούσουμε ποιος θα ήταν ο δεύτερος προορισμός αυτής της τόσο επιτυχημένης δράσης. Δεν είναι μόνο ο προορισμός, ούτε η ανάγκη να γνωρίσεις ένα καινούργιο μέρος.

Είναι το ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία νιώθεις ότι συμμετέχεις και βάζεις και εσύ ο ίδιος ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Με μία μικρή κίνηση, με το ενημερώσουμε τους κατοίκους για τον σκοπό της δράσης και για τις απλές αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις καθημερινές τους συνήθειες, τους βοηθήσαμε να υιοθετήσουν μία νέα νοοτροπία και να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους, το πολυτιμότερο αγαθό: Το ΝΕΡΟ.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά η Ελλάδα κατέχει μία αρνητική πρωτιά. Έχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε επίπεδο κατανάλωσης νερού κατ’ οίκον στην Ευρώπη με μέση ημερήσια κατανάλωση 177L νερού/άτομο, αγγίζοντας την 4η θέση μετά την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κροατία. Η επιλογή των Οινουσσών δεν ήταν τυχαία. Οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της έλλειψης νερού στα σπίτια τους.

Μάλιστα όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, μπορούν να προμηθευτούν νερό (στις δεξαμενές τους) μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και αυτό χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου του νησιού, κ. Γιώργου Δανιήλ.Οι φιλόξενοι κάτοικοι των Οινουσσών αντιλήφθηκαν και πήραν πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Άνοιξαν τα σπίτια τους με χαρά αλλά και με «δίψα» για γνώση για το πώς θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν νερό. Παράλληλα, η ομάδα του FINISH και του GWP-Med, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ανέλαβε να υποστηρίξει και την ανακαίνιση του Οικοτροφείου, εγκαθιστώντας σύγχρονες μπαταρίες εξοικονόμησης νερού, ενώ διοργάνωσε και μία ευχάριστη ενημερωτική δράση, για τους μικρούς νησιώτες.

Με καλή διάθεση και τον απαραίτητο εξοπλισμό στις αποσκευές μας όσοι συμμετείχαμε στη δράση επισκεφθήκαμε το σύνολο των σπιτιών και των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας παραδώσαμε ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, σε κάθε σπίτι. Επιπλέον, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοηθήσαμε στη σωστή τοποθέτησή τους.

Οι μικροί φίλοι του νησιού μέσα από παιχνίδι και ερωτήσεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαμόγελο και προθυμία στην υλοποίηση της δράσης, που θα βοηθήσει να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους. Εντυπωσιακό ήταν ότι όλα τα παιδιά άκουσαν με προσοχή την παρουσίαση και δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που έμαθαν!

Μικροί και μεγάλοι «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία και έβαλαν ένα μεγάλο στοίχημα: Να εξοικονομήσουν έως και 1.000.000L νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, για τον τόπο τους και να γίνουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Το «Νερό Είναι στα Χέρια μας», είναι όντως στα δικά μας χέρια και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αλλάζοντας απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείρισή του.

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.