ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε έρχονται οι ανακοινώσεις για τα 751 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Πότε έρχονται οι ανακοινώσεις για τα 751 ευρώ

Κοντοζυγώνουν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό - Τι ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης

Στις 27 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κατώτατο μισθό.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου είπε πως στόχος είναι η αύξηση στα 751 ευρώ.

Ωστόσο, όλα δείχνουν… «πάγωμα», τουλάχιστον για φέτος. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, που προηγήθηκε, τόσο οι, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), αλλά και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προτείνουν να «παγώσει» για το 2021 ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, λόγω της ύφεσης 8% το 2020, των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά και την οικονομική αβεβαιότητα.

Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, άφησε ανοικτό παράθυρο, εάν δεν αποφασιστεί αύξηση φέτος, αυτή να γίνει του χρόνου, σημειώνοντας πως «η πορεία, που έχει η οικονομία, καταγράφει έναν θετικό ορίζοντα για τους εργαζομένους».

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι.

Επομένως, η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το φετινό καλοκαίρι και η επόμενη το καλοκαίρι του 2022.

Αναφερόμενος στον νέο εργασιακό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η θέση του εργαζόμενου θα ενισχύεται όσο ενισχύεται η οικονομία, ενώ σε ερώτηση για το οκτάωρο απάντησε ότι η εφαρμογή του εργασιακού νόμου θα κριθεί στην πράξη.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην άδεια 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, στην πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια για όλους τους πατέρες καθώς και στις ειδικές ρυθμίσεις για τους γονείς. Επίσης, σημείωσε ότι από το φθινόπωρο αποκλιμακώνεται το θέμα της έκδοσης συντάξεων.

Γνωστοποίησε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι και η εφαρμογή του νέου νόμου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι κανείς δεν θα απολύεται, αλλά θα ισχύει η άδεια άνευ αποδοχών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προθεσμίες, κυρώσεις και στο βάθος... οι εκπαιδευτικοί