ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Πειραιώς πάει Ελληνικό, πως η Vodafone Ελλάς αποκάλυψε τον «The Bull» και ο Νάκας και τα αρώματα

H Πειραιώς πάει Ελληνικό, πως η Vodafone Ελλάς αποκάλυψε τον «The Bull» και ο Νάκας και τα αρώματα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H Πειραιώς πάει Ελληνικό

Πέρα από το Μητροπολιτικό Πάρκο, τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη, τις βίλλες και τη μαρίνα, το Ελληνικό αναδεικνύεται στο νέο επιχειρηματικό hub της Ελλάδας. Και για του λόγου το αληθές, «ποδαρικό» έκανε η Τράπεζα Πειραιώς και όπως πληροφορείται η στήλη ακολουθούν κι άλλοι, από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και όχι μόνο. Το πρώτο λοιπόν mega-deal Πειραιώς και Lamda προβλέπει πως η τράπεζα θα αποκτήσει γραφεία μέσα στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα εγκατασταθεί σε 40.000 τ.μ. και το τίμημα που θα δώσει θα υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, μια και μιλάμε για «Grade A office»s με την καλύτερη θέα της πόλης. Όπως μάλιστα πληροφορείται η στήλη, κομβικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξε ο βραχίονας του real estate της Πειραιώς με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Κορμά.

Πως η Vodafone Ελλάς βοήθησε τη SEC

Την προηγουμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 30χρονο Έλληνα υπήκοο για παράνομη εκμετάλλευση εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών μέσω του «Dark Web» (Σκοτεινού Διαδικτύου). Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές και χρηματιστηριακές Αρχές ο Έλληνας Απόστολος Τροβιάς (Apostolos Trovias), προέβαινε στις παραπάνω παράνομες ενέργειες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2020. Ο Τροβιάς φέρεται να χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «The Bull» (Ο Ταύρος), ενώ αυτοχαρακτηρίζονταν ως «άριστος γνώστης της αγοράς κερδοσκοπικών κεφαλαίων». Χρέωνε 29,95 δολάρια για μεμονωμένες συμβουλές χρηματιστηριακών συναλλαγών, 99,95 δολάρια για συμβουλές σε εβδομαδιαία βάση και 329,95 δολάρια για συμβουλές σε μηνιαία βάση. Τον Ιούνιο του 2017 το FBI ανέθεσε σε μυστικούς πράκτορες να ξεκινήσουν μία επικοινωνία με τον «The Bull». Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ο Τροβιάς είχε πρόσβαση σε απόρρητες εκθέσεις εταιρειών του NYSE, του NASDAQ και άλλων χρηματιστηρίων, ενώ είχε και πληροφορίες σχετικά με επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αλλά πως οι πράκτορες του FBI και τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατάφεραν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του «The Bull»; Τους βοήθησε η Vodafone Ελλάς. Πως έγινε αυτό; Οι αμερικανικές αρχές εμφανίσθηκαν ως πελάτες και ήρθαν σε επαφή με τον Τροβιά μέσω φωνητικών μηνυμάτων. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων στους λογαριασμούς που τους υπέδειξε, κάτι που τους επέτρεψε να ανασύρουν τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμού του μέσα από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων. Έτσι βρήκαν την IP address, τη διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου του «The Bull». Αυτή οδηγούσε στην Ελλάδα και στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδος. Η SEC απευθύνθηκε στην Vodafone Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της βεβαίωσε πως η συγκεκριμένη IP μεταξύ 9 Απριλίου 2018 και 12 Μαΐου 2018 ανήκε στον πελάτη της Απόστολο Τροβιά. Πλέον έχοντας μιας πρώτη ταυτοποίηση, μπόρεσαν να πιστοποιήσουν πως ο «The Bull» ήταν ο Τροβιάς και μέσα από το ψηφιακό πορτοφόλι Wirex. Μετά από την επιχείρηση αυτή ο Τροβιάς βρέθηκε και συνελήφθη στο Περού και εκκρεμεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Εάν κριθεί ένοχος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 45 χρόνια!

Αποκαλυπτήρια για την Εγνατία

Σήμερα θα αποσφραγίσει το ΤΑΙΠΕΔ τις δεσμευτικές προσφορές των δύο τελικών διεκδικητών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τα δύο σχήματα εταιρειών που αντιπαρατίθενται για την Εγνατία είναι το ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Projects και το Vinci - Mytilineos - ΑΒΑΞ. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά projects αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, αλλά και από τα πλέον πολύπαθα λόγω των διαρκών καθυστερήσεων. Το σχήμα που θα επικρατήσει δεν θα έχει μόνον την ευθύνη για τη διαχείριση ενός οδικού άξονα 670 χιλιόμετρων που εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο και συνδέει την Ήπειρο με την Μακεδονία και την Θράκη. Δεδομένου ότι η Εγνατία Οδός εξυπηρετεί το 36% του πληθυσμού της χώρας και δεδομένου ότι στις περιοχές που καλύπτει παράγεται το 33% του ΑΕΠ της χώρας, αντιλαμβάνεται κανείς ποσό σημαντική είναι η επιλογή του αναδόχου και πόσο αυξημένα τα εχέγγυα που πρέπει να δοθούν. Και βέβαια, έπεται και συνέχεια, καθώς κατά πάγια τακτική το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές, είτε από τον πλειοδότη -είτε αν η διαφορά μεταξύ των εταιρειών είναι μικρότερη του 15%- και από τους δύο. Άρα τελική εικόνα αναμένουμε περί τα μέσα Αυγούστου.

Οι απαντήσεις της ΤΙΤΑΝ

Στις 29 Ιουλίου όταν και θα γίνει ενημέρωση των αναλυτών από τη Διοίκηση της ΤΙΤΑΝ για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2021 αναμένεται -όπως πληροφορείται η στήλη- να δώσει τις απαντήσεις της η εταιρεία για το τι συμβαίνει με τη μετοχή της. Οι επενδυτές αναμένουν με πολύ ενδιαφέρον τις απαντήσεις, καθώς η πορεία της μετοχής της ΤΙΤΑΝ υποχωρεί κατά 11% περίπου σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 90 ημερών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου είχαν ακυρωθεί 4.122.393 ιδίες μετοχές της εταιρείας που είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Η ακύρωση αυτών των μετοχών έπρεπε να οδηγήσει σε ενίσχυση της τιμής του τίτλου και όχι στο αντίθετο. Αλλά και τα θεμελιώδη της ΤΙΤΑΝ δεν προδίδουν πιθανές αδυναμίες. Τα πράγματα στις ΗΠΑ, όπου παράγεται το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου είναι καλά, η ελληνική αγορά έχει ανακάμψει και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σταθερή. Παρόλα αυτά υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές που μείωσαν τις θέσεις τους στην ΤΙΤΑΝ και δεν τις αύξησαν. Ενδεικτική η περίπτωση της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη σύνθεση ενεργητικού του ΔΑΚ της Alpha Asset Management, μεταξύ 19 Μαΐου και 14 Ιουλίου η εταιρεία διαχείρισης πούλησε σχεδόν το 10% των μετοχών της Τιτάν που διέθετε στο χαρτοφυλάκιο της. Οι λόγοι που προχώρησε σε αυτές της ρευστοποιήσεις παραμένουν άγνωστοι.

Ο Νάκας και τα αρώματα

Η εταιρεία Φίλιππος Νάκας κατέχει μια εδραιωμένη θέση στην αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων, αλλά και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που σχετίζονται με την μουσική παραγωγή. Η εισηγμένη διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια ένα υγιή ισολογισμό με καλή ρευστότητα, χαμηλό καθαρό δανεισμό, υπολογίσιμη ακίνητη περιουσία και σταθερή κερδοφορία. Χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Φίλιππος Νάκας προχώρησε στην εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ξανά ως Πρόεδρο και CEO τον «νοικοκύρη» manager Κωνσταντίνο Νάκα. Αυτό όμως που τράβηξε την προσοχή είναι πως η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη συμπλήρωση των σκοπών του καταστατικού της Φίλιππος Νάκας, ώστε να δραστηριοποιείται πλέον σε νέους τομείς. Ποιοι είναι αυτοί ; Η εισαγωγή και εμπορία αρωματικών χώρου και η εισαγωγή και εμπορία εξοπλισμού και ειδών θαλάσσης. Για όσους εκπλήσσονται να αναφέρουμε πως το ηλεκτρονικό κατάστημα της Φίλιππος Νάκας διαθέτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων και από ότι φαίνεται αυτή θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Το «καλώς έχειν» για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επειδή πολλά ειπώθηκαν και εγράφησαν για το τί έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Τρίτη, κατά την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κάναμε εκτενές ρεπορτάζ για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Αρχικά, πλείστες πηγές μας ενημέρωσαν πως οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσαν το ΔΣ πως οι καταγγελίες της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη για εναρμονισμένες πρακτικές και χειραγώγηση, δεν τεκμηριώνονται από τον έλεγχο τους. Εν συνεχεία ενημερωθήκαμε πως η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου συντάχθηκε πλήρως με τις υπηρεσίες, κάτι που έπραξαν όλα τα μέλη του ΔΣ, με την Β΄ Αντιπρόεδρο Αναστασία Στάμου, να ζητά πάντως να εξεταστεί πιο εκτενώς το εάν οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέκτησαν σε παρελθόντα χρόνο μετοχές κινούμενοι από κοινού και συντονισμένα. Από την πληροφόρηση που λάβαμε κρατούμε το πλέον σημαντικό. Πως όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκριναν πως το ενημερωτικό δελτίο δεν εμφανίζει προβλήματα και ως εκ τούτου το ενέκριναν με πλήρη ομοφωνία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.