ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα γίνει η χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο διάστημα - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Πως θα γίνει η χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο διάστημα  - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Pixabay

Την ανάγκη για χρηματοδότηση της αγοράς από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθούν περί τις 300.000 επιχειρήσεις επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Ζαββός υφυπουργός Χρηματοοικονομικού Συστήματος και ο Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων μετέφεραν τις δυσκολίες του επιχειρηματικού κόσμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τον ρόλο των ίδιων των τραπεζών ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων σημείωσε ότι αντί να επικαλούνται διαρκώς εμπόδια και προβλήματα, είναι ανάγκη να γίνουν επιτέλους, μέρος της λύσης, να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ», όπως τόνισε. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των ΜμΕ το 66% των επιχειρήσεων δεν είχαν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν στην αγορά μέσω των τραπεζών ενώ απαγορευτικό σύμφωνα με τους ιδίους συνεχίζει να είναι το κόστος χρήματος και οι εξασφαλίσεις που ζητούνται για τη χορήγηση δανείων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και οι τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια και περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Πάντως, διαφάνηκε πως τους επόμενους μήνες και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δοθούν δάνεια 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 τα οποία με τη μόχλευση Δημοσίου και τις τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 60 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστό ότι η χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο διάστημα θα γίνει με κεφάλαια κατά 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες. Εμφαση θα δοθεί στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης, του τουρισμού, ενώ στις προτεραιότητες βρίσκονται οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε σαφές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τα επιτόκια δανεισμού όσο θα αυξάνονται οι δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις διευκολύνοντας τες. Πάντως οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι είναι έτοιμες για τη διοχέτευση στην αγορά των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά με χρηματοοικονομικά κριτήρια.