ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μητρώο που θα αυξήσει τη διαφάνεια των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων δανείων

Έρχεται μητρώο που θα αυξήσει τη  διαφάνεια των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων δανείων
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη δημιουργία ενός Κεντρικoύ Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Register) που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών που τοποθετούνται στην αγορά χρέους και θα επιταχύνει την  εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για μια κρίσιμη πτυχή του πλάνου που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία ήδη ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα.

Πρόκειται για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, εκτιμά ότι με το νέο μητρώο θα ενισχυθεί η διαφάνεια των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επενδυτών στην υπό εξέταση αγορά.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Ζαββό, σε συνδυασμό με τον πτωχευτικό κώδικα, που επιτρέπει στους αποκλεισμένους από τον τραπεζικό δανεισμό να ρυθμίσουν ή να απαλλαγούν από τις οφειλές τους και να συμμετάσχουν εκ νέου στην οικονομική ζωή, θα έχει θετική επίδραση στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τα επόμενα χρόνια.