ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι - Οι κωδικοί που πρέπει να προσέξετε

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι - Οι κωδικοί που πρέπει να προσέξετε

Φορολογικές Δηλώσεις 2021 Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως και το τέλος Αυγούστου προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση τους αν και όλα δείχνουν πως θα δοθεί παράταση καθώς μόνο 1 στους 2 έχει υποβάλλει δήλωση. 

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι θα έχουν μπροστά τους όλο το καλοκαίρι για την υποβολή της δήλωσής τους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στα σπίτια τους συγγενείς ή φίλους.

Τα στοιχεία για τις «φιλοξενίες» διασταυρώνονται και επιβεβαιώνονται αυτόματα από το σύστημα TAXISnet.

Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν πρόσωπα και δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας τους.

Ενώ οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, να δηλώσουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Προσοχή: Αν ένα από τα δύο μέρη δε δηλώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, δεν προχωράει η υποβολή της δήλωσης του άλλου.

Έτσι, όποιος φιλοξενείται, θα πρέπει να συμπληρώσει στον υποπίνακα του κωδικού 801 το ΑΦΜ του προσώπου που τον φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας καθώς και τους μήνες φιλοξενίας στο ακίνητο.

Εάν το πρόσωπο που τον φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για να συμπεριληφθεί και ο φιλοξενούμενους.

Έτσι, όποιος φιλοξενεί πρόσωπο που είναι υπόχρεο στην κατάθεση φορολογικής δήλωσης, στον κωδικό (007-008) ανοίγει υποπίνακας, στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας του και τους μήνες που τον φιλοξένησε.

Ωστόσο, αν ο φορολογούμενος έχει εξαρτώμενο μέλος, το οποίο δηλώνει στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008 ενώ παράλληλα και στη δωρεάν παραχώρηση ακινήτου δεν δύναται ο παραχωρών το ακίνητο να δηλώνει ότι φιλοξενείται σε αυτό.

Επειδή γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008, αν κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση και από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: «Ψάχνεται» για ελαφρυντικά ο δολοφόνος - Η διπολική διαταραχή και η αντίδραση Κούγια