ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους οφειλέτες - Σε ποιους διαγράφονται τα χρέη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους οφειλέτες - Σε ποιους διαγράφονται τα χρέη
Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών
Pixabay

Οφειλές: Πώς εκδίδεται η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη - Άνοιξε η πλατφόρμα στο ofeiles.gov.gr- Από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί. 

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Η ηλεκτρονικήπλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη δεύτερη ευκαιρία.

Ο νόμος προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις, με τις οποίες:

  • Τα νοικοκυριά μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς.
  • Επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για πέντε έτη σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε, υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ποιες περιοχές και πότε θα πλήξει ο αφρικανικός καύσωνας - Στο «κόκκινο» όλη η χώρα