ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον»

Σημαντικές αλλαγές στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον»
Aνακοινώνεται εντός της εβδομάδας ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», φιλοδοξώντας να πετύχει, με επιδοτήσεις της τάξης του 65%, την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 60.000 κατοικιών.
Pixabay

Aνακοινώνεται εντός της εβδομάδας ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», φιλοδοξώντας να πετύχει, με επιδοτήσεις της τάξης του 65%, την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 60.000 κατοικιών.

Προτεραιότητα για τις ενισχύσεις και με υψηλότερα ποσοστά δίνεται στα νοικοκυριά με εισοδήματα που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας (12.000 ευρώ οικογενειακό και 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα). Ωφελημένα με επίσης υψηλές επιδοτήσεις θα είναι και τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα τις 10.000 ευρώ και οικογενειακό τις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων ίσως και μεθαύριο Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών να ανακοινώσουν το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο θα ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων προς τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Για την έκδοση του πλήρους οδηγού του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων απαιτείται, η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα προβλέπεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ θα είναι εκείνο, με απλά λόγια, που θα αναλάβει να διαχειρίζεται την πλατφόρμα και θα κάνει τις αξιολογήσεις των προτάσεων. Η τροπολογία ίσως κατατεθεί σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Ο συγκεκριμένος κύκλος του προγράμματος θα έχει εννιά αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο και θα εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και λιγότερο στις σύγχρονες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέσα από τους όρους της δράσης να περισταλεί η πρακτική των υπερτιμολογήσεων που γίνονται για τις δαπάνες και να κάνει έτσι αφενός πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις και αφετέρου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά από τις ενισχύσεις.


Οι αλλαγές στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» είναι:


1. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα κυμανθεί στα 500 εκατ. ευρώ έναντι των 900 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό.

2. Το μέγιστο ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τις 50.000 ευρώ.

3. Το ανώτερο ποσοστό επιδότησης χαμηλώνει στο 65% από το 90% που έφτανε πέρυσι με τα διάφορα «premia».

4. Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης με την προσθήκη της κατηγορίας των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

5. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

6. Ενα από τα νέα κριτήρια που εισάγονται είναι το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τη χαμηλότερη δαπάνη. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να μπει φρένο στις υπερτιμολογήσεις που γίνονταν κατά το παρελθόν.

7. Καταργείται το κριτήριο της υπαγωγής στη δράση που ήταν η ταχύτητα στην υποβολή της αίτησης και πια θα υπάρχει ένας συνδυασμός όρων και προϋποθέσεων για να κερδίσει ένα νοικοκυριό την επιδότηση: εισοδηματικό κριτήριο, βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑμεΑ) και παλαιότητα του κτιρίου.

8. Καθιερώνεται το κριτήριο των βαθμοημερών. Πρόκειται για το σύστημα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

9. Δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα και φορτιστές ΙΧ οχημάτων.