ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι : Έρχονται τρία νέα πακέτα αναδρομικών

Τρία νέα πακέτα αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι.
Τρία νέα πακέτα αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι.
INTIME

Τρία νέα πακέτα αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με το οικονομικό επιτελείο να πονοκεφαλιάζει λόγω των υψηλού κόστους με το οποίο θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. 

Ήδη έκλεισε ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος, το φθινόπωρο, για τους παλιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016). Τα άλλα δύο πακέτα αφορούν την επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα που εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, kατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών – έως τον Σεπτέμβριο – για τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη (πριν από τον Μάιο του 2016). Κι αυτό γιατί με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν στο τέλος Αυγούστου οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι για το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές, γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών που έπρεπε να πληρωθούν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2019). Πρόκειται, κατά τα Νέα για 29.032 περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου.

Παράλληλα, νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει ανοίξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και Σωμάτων Ασφαλείας – πυροδοτεί έναν νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών με μπαράζ προσφυγών που κατατίθενται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.

Τέλος, αναδρομικά θα δοθούν και με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των κομμένων δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτεί, σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η υπό δημοσίευση απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα αφορά τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ και την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δύο επικουρικές ανά έτος.