ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

Υπέρ της άμεσης έναρξης των διεργασιών για συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες στο τραπεζικό τομέα τάσσεται πλέον αναφανδόν η Τράπεζα της Ελλάδας. Και προειδοποιεί: Έχουμε ήδη αργήσει.

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και η τρόικα των ελεγκτών, όπως και όλα τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας.

Ωστόσο, μολονότι οι πιέσεις και οι παραινέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές και ισχυρές, προς το παρόν, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν πραγματοποιείται.

Ακόμα κι όσα υπό μορφή φημολογίας κυκλοφορούν στην αγορά, το τελευταίο διάστημα, διαψεύδονται, εκατέρωθεν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της φερόμενης προσέγγισης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, που «είδε» το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Το ενδεχόμενο αποκλείεται κατά τρόπο κατηγορηματικό από τους – υποτίθεται – πρωταγωνιστές του, όπως διαψεύστηκε εν τοις πράγμασι η σεναριολογία για μια δεύτερη ευκαιρία στο deal μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank. Ως γνωστόν, η πρώτη, με ανακοίνωση της, ξεκαθάρισε ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται.

Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα: από πού θα προκύψουν αυτές οι συγχωνεύσεις, για τις οποίες κάνει λόγο, σε κάθε ευκαιρία, ο διοικητής της ΤτΕ;

Σύμφωνα με τραπεζίτες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση εκ των έσω, «καμία πρόοδος δεν θα πρέπει να αναμένεται απ αυτό το μέτωπο, πριν από το τέλος του καλοκαιριού». Δηλαδή, πριν από το τέλος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτή τη στιγμή, οι διοικήσεις τους είναι απασχολημένες αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρείται κυριολεκτικά «ζωής και θανάτου» για τις ελληνικές τράπεζες, οπότε, δεν υπάρχει χρόνος για άλλου είδους projects και μάλιστα τόσο φιλόδοξα όσο οι συγχωνεύσεις.