ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην περικοπή του κόστους στοχεύει ο ΟΤΕ

Στην περικοπή του κόστους στοχεύει ο ΟΤΕ

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ, στην οποία και επισήμανε πως ο ΟΤΕ σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω το εργασιακό του κόστος προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Η διοίκηση θα ξεκινήσει εντός διμήνου ή τριμήνου συνομιλίες με τους εργαζομένους με στόχο την περικοπή επιδομάτων και ωριμάνσεων, είπε ο Τσαμάζ. Η εταιρία προτίθεται, ωστόσο, να σεβαστεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που συμφώνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που συνήψε.

"Έχουμε τη συμφωνία με την Ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων", είπε ο Τσαμάζ.

Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν να περικοπεί το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι.

Ο ΟΤΕ επανέλαβε ότι παγώνει τα σχέδιά του για την προσφορά γρήγορου ίντερνετ (VDSL) έως ότου λάβει τιμές λιανικής από τον ρυθμιστή. "Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται".

Ο ΟΤΕ έχει ζητήσει επίσης έγκριση από την κυβέρνηση να πουλήσει το δορυφόρο Hellas Sat, την επόμενη πώληση που σχεδιάζει στα πλαίσια των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους του 2012 και 2013.

"Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώληση του Hellas Sat... η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση", είπε ο Τσαμάζ. Το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δις ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα φέτος.

Ερωτώμενος εάν θα γίνει το ίδιο και του χρόνου, για τα κέρδη της χρήσης του 2012, ο Τσαμάζ είπε: "Oι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων".