ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις που είχαν παγώσει λόγω οφειλών

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις που είχαν παγώσει λόγω οφειλών
Συντάξεις που είχαν «παγώσει» λόγω οφειλών των ασφαλισμένων ξεμπλοκάρουν.
Pixabay

Συντάξεις που είχαν «παγώσει» λόγω οφειλών των ασφαλισμένων ξεμπλοκάρουν με την ενεργοποίηση του νέου, ευνοϊκότερου καθεστώτος του υπουργείου Εργασίας. 

Με τις νέες διατάξεις, τροποποιήθηκαν τα όρια των οφειλών που μπορούν να έχουν τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες ασφαλισμένων - οφειλετών που μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους με την προϋπόθεση ότι η οφειλή τους θα εξοφλείται τμηματικά με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους, επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους αλλά και αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων που δεν μπορούσε να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω οφειλής, έχει τώρα αυτή τη δυνατότητα, τόσο λόγω της αύξησης του πλαφόν, όσο και λόγω της αποσύνδεσης του ορίου από το είδος της οφειλής, λαμβανομένου υπόψη ότι ο μέσος όρος των προσαυξήσεων στις οφειλές αγγίζει ποσοστό 20% του συνολικού ποσού οφειλής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, τα συνολικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία σημείωσαν νέα αύξηση και προσέγγισαν τον περασμένο Μάρτιο τα 38 δισ. ευρώ. Μάλιστα περισσότεροι από 1,573 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις οι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων - οφειλετών που μπορούν άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης είναι:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) που είχαν βασικές οφειλές άνω των 14.202 ευρώ και συνολικό χρέος (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) κάτω από 20.000 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ διαχώριζαν την οφειλή σε κύρια και προσαυξήσεις και απέρριπταν τις αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τα 14.202 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνούσε τα 20.000 ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με τα Νέα, με τη νέα διάταξη, η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Καταργείται δηλαδή η υφιστάμενη διάκριση σε κεφάλαιο ύψους 14.202 ευρώ και προσαυξήσεις - πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ, κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες.
  • Αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, εργολήπτες, συμβολαιογράφοι, υγειονομικοί, γενικώς ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οι αιτήσεις όσων χρωστούσαν από 15.000 ευρώ και πάνω απορρίπτονταν μέχρι το χρέος τους να πέσει στις 15.000. Πλέον το όριο των οφειλών που ξεκλειδώνει την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι και γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων στα 20.000 ευρώ. Συνεπώς όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 αλλά κάτω από 20.000 ευρώ μπορούν πλέον άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Αγρότες του πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ και έως 6.000 ευρώ. Ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων