ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους: Στις 5 οι ανακοινώσεις – Τα μέτρα που θα εξαγγελθούν

Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους
Στις 5 το απόγευμα οι ανακοινώσεις των μέτρων ανακούφησης και αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 5 το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα και τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Δύο ώρες μετά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για τις 3 μετά το μεσημέρι θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτών.

Τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα κάνουν στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τόσο την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών αλλά και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την χορήγηση δανείων με κάλυψη του δημοσίου για τη στεγαστική αποκατάσταση, την αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών κ.α. αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες αλλά και την Εύβοια στην οποία έκανε ειδική αναφορά στο μήνυμά του τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ενέκρινε πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η βοήθεια θα φτάσει στους δικαιούχους με μια απλή αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να «σαρωθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, η γραφειοκρατία καθώς μέχρι σήμερα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι έγγραφα για να δοθούν αποζημιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος στο χθεσινό μήνυμά του.

Το πακέτο μέτρων

  • Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η στεγαστική συνδρομή θα αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Αναστολή για 6 μήνες της διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.
  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι μήνες.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
  • Επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη προσωρινής στέγασης των μονίμων κατοίκων οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν απο τις πυρκαγιές
  • Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ ο οποίος σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συγγνώμη Μητσοτάκη, η πολιτική ευθύνη και το μήνυμα ενότητας