ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρόπληκτοι: Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια - Η διαδικασία

Πυρόπληκτοι:  Ποιοι απαλλάσσονται για 3 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ
Λευτέρης Παρτσάλης

Πυρόπληκτοι: Για μία τριετία - για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα λόγω των πυρκαγιών.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, δικαιούνται οι πυρόπληκτοι για μία τριετία (για τα έτη 2021, 2022 και 2023).

Πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων, δικαιούνται όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ειδική πλατφόρμα τηςΑνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) arogi.gov.gr, όπου θα εισέρχονται οι πυρόπληκτοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις 18 Αυγούστου . Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το Ε9, ώστε η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Σε πρώτη φάση, οι πληττόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί. Με το θα κάνουν την αίτηση, αυτομάτως θα απαλλάσσονται για τα συγκεκριμένα ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση, για την έκδοση του εκκαθαριστικού με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει εάν έχει και άλλα ακίνητα.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων. Στην περίπτωση που εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.

Για τα κτίσματα που δεν έχουν πάθει ζημιές, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί καλούνται να πληρώσουν κανονικά τον φόρο.

Χωρίς αίτηση οι κάτοικοι της Εύβοιας

Όσον αφορά τους κατοίκους των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Πόρτα» στους ανεμβολίαστους σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Τι θα ισχύσει από Σεπτέμβρη