ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Tσαμάζ: Μεγαλύτερο πρόβλημα ο ρυθμιστής από την κρίση για τον ΟΤΕ

Μ. Tσαμάζ: Μεγαλύτερο πρόβλημα ο ρυθμιστής από την κρίση για τον ΟΤΕ

Στη μείωση του εργασιακού του κόστους ελπίζει ο ΟΤΕ ΟΤΕr.AT, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά του, σε μια περίοδο που οι οικονομικές συνθήκες είναι τουλάχιστον αντίξοες.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση θα ξεκινήσει εντός διμήνου ή τριμήνου συνομιλίες με τους εργαζομένους με στόχο την περικοπή επιδομάτων και ωριμάνσεων. Ο ΟΤΕ έχει την πρόθεση πάντως να σεβαστεί απόλυτα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας οι οποίες είχαν υπογραφεί πέρυσι και πρόκειται για τριετής συλλογικές συμβάσεις.

«Έχουμε τη συμφωνία με την Ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων», τόνισε ο Τσαμάζ.

Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν να περικοπεί το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι.

«(Το 160 εκατ. ευρώ) θα ενισχυθεί... με βάση τον καινούριο νόμο, η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις. Αυτό θα αφορά σε διάφορα επιδόματα και ωριμάνσεις», είπε ο Τσαμάζ.

Στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από το 35% που βρίσκεται τώρα.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της τριετούς συλλογικής σύμβασης, της φυσιολογικής μείωσης του προσωπικού (natural attrition). Σύμφωνα με τον Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έχει στα πλάνα του ακόμα και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τα δύο τρίτα των εσόδων της εταιρίας, αντλούνται από την κινητή και σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, όπου υφίσταται ραγδαία πτώση των εσόδων του καθώς ολοένα και περισσότεροι πελάτες του στρέφονται σε φθηνότερους εναλλακτικούς παρόχους.

Οι απώλειες των συνδρομητών κάθε τετράμηνο, αγγίζουν τους 100.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, γεγονός που αποδίδει περισσότερο στις πολιτικές του ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) παρά στην οικονομική κρίση.

«Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η οικονομική κρίση... αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Τσαμάζ.

Η εταιρία διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής του ΟΤΕ κυμαίνονται σε επίπεδα 50% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών, σε σύγκριση με επίπεδο 10-15% μεταξύ ηγετών αγοράς και εναλλακτικών στην Ευρώπη.

Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο οργανισμός θα καταφέρει να μειώσει τις τιμές του κατά 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων. Η αναμενόμενη φετινή πτώση εσόδων υπολογίζεται γύρω στο 8- 9% φέτος.

«Εάν μας εγκρίνουν τα πακέτα, πιστεύω ότι θα πάμε με καλύτερους ρυθμούς», λέει ο Τσαμάζ.

Ο ΟΤΕ για μια ακόμα φορά τόνισε ότι παγώνει τα σχέδιά του για την προσφορά γρήγορου ίντερνετ (VDSL) μέχρι να λάβει τιμές λιανικής από τον ρυθμιστή. «Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται».

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η HELLAS SAT

Ο ΟΤΕ έχει ζητήσει έγκριση από την κυβέρνηση να πουλήσει το δορυφόρο Hellas Sat, την επόμενη πώληση που σχεδιάζει στα πλαίσια των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους του 2012 και 2013.

«Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώληση του Hellas Sat... η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση", είπε ο Τσαμάζ. Το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δις ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα φέτος. Ερωτώμενος εάν θα γίνει το ίδιο και του χρόνου, για τα κέρδη της χρήσης του 2012, ο Τσαμάζ είπε: "Oι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων».

Ο ΟΤΕ ήδη πούλησε το Δεκέμβριο το ποσοστό 20% που του ανήκε στη σερβική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telekom Srbija, έναντι 400 εκατ. ευρώ. Ο Τσαμάζ δεν απέκλεισε και την πώληση άλλων θυγατρικών εκτός Ελλάδας, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί ή να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της εταιρίας.

«Για να κλείσει ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης, η διοίκηση, ιδανικά δεν θα ήθελε να λάβει μέτρα που θα σήμαιναν π.χ. μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε στην πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του εξωτερικού για να εξασφαλίσουμε και το κλείσιμο του κενού, αλλά και τη συνέχιση των επενδύσεων στις υποδομές της Ελλάδας, κυρίως σε οπτική ίνα και LTE.»

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ-Συνέντευξη διευθ. συμβούλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ OTEr.AT - RTRS

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Mιχάλη Τσαμάζ στο Reuters την Τρίτη.

Για το PSI και το τι σημαίνει για την Ελλάδα:

«Το PSI από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ανάπτυξη. Να αλλάξουν οι διαδικασίες, να μειωθεί το κράτος, να έχουμε νόμους ξεκάθαρους και κατανοητούς για να ευνοηθούν οι επενδύσεις. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα core competencies της χώρας και να επιτρέψουμε την ανάπτυξη κύριων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες».

Για την πρόσφατη άνοδο της μετοχής και της τιμής των ομολόγων του ΟΤΕ:

«Ο ΟΤΕ είναι μια υγιής επιχείρηση. Ασκούμε στενό έλεγχο στις δαπάνες μας και συνεχίζουμε σταθερά να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητά μας (efficiency). Θεωρούμε ότι η κίνηση στη μετοχή και η μείωση του discount στα ομόλογά μας είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Προφανώς, και η βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα μετά το PSI βοηθά».

Για το χρέος του ΟΤΕ:

«Έχουμε στόχο να μειώσουμε το δανεισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ρευστότητα για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας το 2013. Τα spreads της χώρας και τα επιτόκια δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλά ακόμη για να προεξοφλήσουμε την οποιαδήποτε δυνατότητα αναδιάρθρωσης. Κύριος στόχος είναι να μειώσουμε το δανεισμό μας».

Για πώληση Hellas Sat:

«Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώλησή του Hellas Sat. Από τη στιγμή που πέρυσι αποφασίσαμε να μην επενδύσουμε χρήματα για να βγάλουμε άλλο δορυφόρο, το θέμα έχει κλείσει. Η μόνη εναλλακτική διέξοδος είναι η πώληση του δορυφόρου. Περιμένουμε να πάρουμε τελική έγκριση από την κυβέρνηση. Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση».

Για ενδεχόμενη πώληση θυγατρικών ως ύστατη λύση για να καλυφθεί ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό το 2013:

«Για να κλείσει ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης, η διοίκηση, ιδανικά, δεν θα ήθελε να λάβει επιπλέον μέτρα που θα σήμαιναν π.χ. μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε στην πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του εξωτερικού για να εξασφαλίσουμε και το κλείσιμο του κενού, αλλά και τη συνέχιση των επενδύσεων στις υποδομές της Ελλάδας, κυρίως σε οπτική ίνα και LTE».

Για VDSL:

«Έως σήμερα, ο ΟΤΕ είναι η μοναδική εταιρία που έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε VDSL ή σε οπτικές ίνες, υποδομές απαραίτητες για τη χώρα. Ο ΟΤΕ όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχουμε επενδύσει στο VDSL, αλλά δεν μπορούμε να βγούμε στη λιανική γιατί ο ρυθμιστής δεν μας έχει δώσει ακόμα τιμές λιανικής. Μας είπαν ότι πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο, μετά τον Ιούνιο, από τη στιγμή που μας έδωσαν τιμές χονδρικής. Στο VDSL έχουμε επενδύσει ήδη πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται.»

Για την ΕΕΤΤ:

«Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι η οικονομική κρίση. Νοιώθουμε σαν sitting ducks. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη. Άλλες εταιρείες incumbent με τα μερίδια της αγοράς που έχει ο ΟΤΕ δεν ρυθμίζονται με τον τρόπο που ρυθμιζόμαστε εμείς. Από τη μια, ο ρυθμιστής χρησιμοποιεί τα μοντέλα τιμολόγησης με τρόπο που δημιουργεί μεγάλη διαφορά στις τιμές λιανικής από τον ανταγωνισμό, σαν να αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους εναλλακτικούς. Από την άλλη, μας εμποδίζει να βγούμε στη λιανική. Οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν τους πόρους για να επενδύσουν στο VDSL, oπότε ο ρυθμιστής καθυστερεί και εμάς από την εμπορική διάθεση στον τελικό καταναλωτή.

«Αυτή τη στιγμή, η χώρα περιμένει να γίνουν επενδύσεις, να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. Ο ΟΤΕ είναι μια ελληνική εταιρία που θα μπορούσε άνετα να επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο (ΟΤΕ & COSMOTE), ποσά ονειρικά για την παρούσα περίοδο. Αλλά ο ρυθμιστής έχει αφεθεί να κάνει τηλεπικοινωνιακή πολιτική, ρόλος που ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στην ΕΕΤΤ».

Για pricing gap με εναλλακτικούς:

«Αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 50%. Στην Ευρώπη, το pricing gap μεταξύ incumbent και εναλλακτικών είναι το πολύ 10-15%. Έχουμε πετύχει πολλά σε επίπεδο μείωσης κόστους και θα περιμέναμε να δούμε τα αποτελέσματα και στις τιμές λιανικής προς όφελος του καταναλωτή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε φθηνότερες υπηρεσίες κατά 20-25%. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται ο ΟΤΕ στην παραδοσιακή τηλεφωνία αυτήν τη στιγμή. Η εταιρία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, χάνουμε τους πελάτες μας. Είναι θέμα βιωσιμότητας».

Για θετική επίδραση ενδεχόμενης έγκρισης των νέων πακέτων στα αποτελέσματα του 2012 (σε σχέση με την υφιστάμενη πρόβλεψη για πτώση εσόδων 8-9%):

«Εάν μας εγκρίνουν τα πακέτα, πιστεύω ότι θα πάμε με καλύτερους ρυθμούς.»

Για εργασιακό κόστος σε σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας:

«Η μείωση του εργασιακού κόστους είναι πάγιος στόχος. Έχουμε τη συμφωνία με την ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων».

Eφόσον προσαρμοστεί η συμφωνία στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα αυξηθεί η περικοπή κόστους 160 εκατ. ευρώ;

«(Το 160 εκατ. ευρώ) Θα ενισχυθεί. Όλα τα καινούρια μέτρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Με βάση τον καινούριο νόμο η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις. Αυτό θα αφορά σε διάφορα επιδόματα και ωριμάνσεις. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, τρίμηνο».

Για τους στόχους σε σχέση με το εργασιακό κόστος σε σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας:

«Aυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 35% επί των εσόδων. Στόχος είναι να μειωθεί στο 22- 23% μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια. Έχουμε την τριετή σύμβαση και θα έχουμε και μειώσεις προσωπικού με natural attrition και εθελουσία έξοδο. Προϋπόθεση για μια εθελουσία έξοδο είναι να διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και να δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.]».

Εάν θα υπάρξει μέρισμα για τη χρήση του 2012:

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων».

(Χάρυ Παπαχρήστου)