ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

arogi.gov.gr: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

arogi.gov.gr:  Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
arogi.gov.gr: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Intimenews

Αναλυτικά όλες οι οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας arogi.gov.gr που άνοιξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το arogi.gov.gr, η πλατφόρμα για την αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες αιτήσεις.

Μέσω της πλατφόρμας -η οποία άνοιξε τα μεσάνυχτα- όλοι όσοι επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

  • προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
  • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή,
  • οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις, και
  • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

  1. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
  2. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση- δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Σημειώνεται ότι:

  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
  • Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εντός της ίδιας ημέρας.
  • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
arogi-1.jpg
Τι βλέπετε όταν μπείτε στο arogi.gov.gr

Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

arogi-2.jpg
Τι βλέπετε όταν πατήσετε το κουμπί «Ξεκινήστε εδώ»

arogi.gov.gr: Η διαδικασία υποβολής αίτησης αποζημίωσης από πυρόπληκτους μέσα από 6 ερωτήσεις

Οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας arogi.gov.gr που άνοιξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τη στήριξη και τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα από έξι ερωτήσεις.

Τι είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr;

Είναι η νέα ψηφιακή πύλη στο πλαίσιο του μηχανισμού της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση ζημιών από κάθε φυσική καταστροφή, ο οποίος συγκροτήθηκε με στόχο την ταχεία καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, με σύντομες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες, ώστε να αποφεύγεται η περιττή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των πολιτών.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη στήριξη για τις φωτιές;

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία, και ενίσχυση έναντι της σχετικής επιχορήγησης έως 8.000 ευρώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιχειρηματικό ακίνητο.

Η οικονομική βοήθεια για την οικοσκευή, που στο ελάχιστο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, αντικαθιστά εν προκειμένω προηγούμενες πρόνοιες για αρχική ενίσχυση των πληγέντων με 600 ευρώ.

Παράλληλα, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης για τους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη.

Πώς καθορίζεται το ποσό της πρώτης βοήθειας;

Το ύψος της πρώτης καταβολής προκύπτει αυτόματα, με βάση την αρχική αποτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δικαιούχος, την οποία αντίστοιχα πρέπει να δηλώσει στα σχετικά πεδία της αίτησης. Στη συνέχεια θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας, η οποία θα υπολογιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Ποια στοιχεία χρειάζονται για να υποβληθεί η αίτηση πυρόπληκτου στο arogi.gov.gr;

Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.

Πώς συμπληρώνεται η δήλωση

Η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα.

Στο τμήμα της αίτησης για τη Στεγαστική Συνδρομή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία για την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης του ακινήτου. Παράλληλα, εφόσον δηλώνεται φθορά λόγω της φωτιάς, προκύπτει απαλλαγή του ακινήτου από τον ΕΝΦΙΑ.

Το κομμάτι της αίτησης για την αποζημίωση για την οικοσκευή δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη, όμως σε περίπτωση που το σπίτι ήταν μισθωμένο ο ενοικιαστής θα ειδοποιείται άμεσα ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι ο δικαιούχος των χρημάτων.

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ανακριβούς δήλωσης;

Στις περιπτώσεις που το ποσό που λάβει ένας πολίτης αξιολογηθεί υψηλότερο της ζημίας που έχει υποστεί από την πυρκαγιά ή προκύψει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει υποστεί ζημιά, τότε το ποσό από την παρούσα διαδικασία που υπερβαίνει αυτού που εν τέλει δικαιούται ο αιτών αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, εντόκως.

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης -που έχει ταυτόχρονα ισχύ υπεύθυνης δήλωσης- είναι η 30ή Σεπτεμβρίου του 2021.

Καραμανλής: Άμεσα αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μίλησε στην τηλεόραση του AΝΤ1 για τον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας» των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «ξεκινήσαμε αυτοψίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί χωρίς αυτοψίες δεν μπορούν να καταβληθούν αποζημιώσεις». Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr, προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «μπορεί να υπήρξαν λάθη και αστοχίες», τα οποία άλλωστε αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Επικαλούμενος στοιχεία από τις αυτοψίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, είπε ότι στην Αττική έχουν κριθεί «κόκκινα» περίπου 250 κτήρια στην Αττική και 170 στην Εύβοια. Επισκευάσιμα (κίτρινα) έχουν κριθεί 250 κτήρια στην Αττική και 192 στην Εύβοια.

Τόνισε την ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές τους επόμενους μήνες. «Αν κάτι μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι», είπε ο Υπουργός, «είναι ότι πρέπει να λειτουργεί ο μηχανισμός των εκκενώσεων, κάτι που οδήγησε στο να σωθούν ζωές και να μην καταστραφούν ολόκληροι οικισμοί». Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής επέκρινε την προσπάθεια μερίδας της Αντιπολίτευσης να απαξιώσει αυτό το γεγονός. Συμπλήρωσε δε ότι «απαντήσεις θα δοθούν την επόμενη μέρα, όχι την ώρα της μάχης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.