ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Έρχονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Unsplash

Νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν και γενικότερα θα μετασχηματιστούν φέρνει η κυβέρνηση, με τους σχεδιασμούς να προβλέπουν μείωση έως 50% του φορολογικού συντελεστή και αύξηση των υπεραποσβέσεων. 

Οι αλλαγές εξετάζεται να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί από το φθινόπωρο στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών δεσμεύσεων που έχει βασικό άξονα την ελάφρυνση των βαρών, της τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αυτό που εξετάζεται είναι τα κίνητρα συγχωνεύσεων να είναι και χρηματοδοτικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και φορολογικά για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπου αφορά κυρίως προσωπικές και ανώνυμες εταιρείες που πληρώνουν φόρο με βάση τον συντελεστή του 22%. Έτσι, στο τραπέζι των φορολογικών κινήτρων βρίσκεται η μείωση έως και 50% έως και μία πενταετία, από το 22% στο 11% υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα το ποσό που θα εξοικονομηθεί να μη διανεμηθεί.

Σκοπός είναι τα ποσά να κατευθυνθούν σε επενδύσειςκαι ως εκ τούτου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών έχει ως αποτέλεσμα και άλλες μειώσεις βαρών, όπως των εργοδοτικών εισφορών και της προκαταβολής φόρου. Προς αποφυγή καταστρατήγησης των φοροελαφρύνσεων εξετάζονται, κατά τα Νέα, αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο τζίρος, το νέο κεφάλαιο που θα προκύψει κ.λπ. Επίσης θα γίνονται έλεγχοι κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης, της εξαγοράς κ.λπ.

Στο υπό εξέταση σχέδιο ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες διατάξεις που θα ενθαρρύνουν τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία, μια γενικότερη δέσμη κινήτρων για τις επιχειρήσεις ως προς την προώθηση συνεργατικών σχημάτων, κοινοπραξιών, αλλά και με έμφαση σε τομείς όπως πράσινες επενδύσεις, τουρισμός, εξαγωγές και έρευνα.