ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Αναγκαία η παρέμβαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Ντράγκι: Αναγκαία η παρέμβαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον τραπεζικό τομέα τάχθηκε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα.

Η «ιδιαίτερα κρίσιμη» κατάσταση κατά την κρίση του χρέους το φθινόπωρο του 2011 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο (σε όρους ρευστότητας) για τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά. «Αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε», εξηγεί στη γερμανική εφημερίδα.

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου, με δύο δημοπρασίες για τριετή δάνεια με στόχο την παροχή ρευστότητας.

Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά πως οι διαφορές απόψεων με τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, έχουν «υπερτιμηθεί».

Ο Ντράγκι θεωρεί πως ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ είχε δίκιο να επισημαίνει την ύπαρξη «κινδύνων και παρενεργειών, όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο τόσο ισχυρό όσο το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ της κεντρικής τράπεζας».