ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις της BC Partners, η Damco Energy και οι Γερμανοί καταθέτες στην Ελλάδα

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις της BC Partners, η Damco Energy και οι Γερμανοί καταθέτες στην Ελλάδα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ραντάρ της BC Partners

Οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το field of expertise της BC Partners, αλλά και του Νίκου Σταθόπουλου, του προβεβλημένου στελέχους του επενδυτικού ομίλου, ο οποίος και έχει «υπογράψει» τα πρόσφατα deals με Forthnet, Wind και Pharmathen. Την τελευταία δεκαετία σχεδόν το 50% των εξαγορών και συμφωνιών της BC Partners αφορούσε σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Καθώς ο Νίκος Σταθόπουλος και η ομάδα του έχουν δείξει μεγάλο ταλέντο στο να πείθουν παραδοσιακούς επιχειρηματίες και ιδρυτές ομίλων πως η BC Partners μπορεί να συνεχίσει το επιχειρηματικό τους όραμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τους επιγόνους τους. Αυτή η συνταγή επιτυχίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο Νίκος Σταθόπουλος έχει ήδη στο ραντάρ του κάποιες εταιρείες , με παραδοσιακούς μετόχους και σημαντικά μερίδια αγοράς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται. Και οι εταιρείες αυτές δεν έχουν να κάνουν ούτε με Telecom ούτε με Media. Αξίζει να σημειωθεί πως το «δεξί χέρι» του Νίκου Σταθόπουλου στη BC Partners, ήδη από το 2008, είναι ο Στέλιος Ηλία, ο οποίος προ διετίας ψηφίστηκε από το Financial News ως ένας από τους ανερχόμενους πρωταγωνιστές στο χώρο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη. Στο επιτυχημένο τμήμα του Private Equity της BC Partners προστέθηκε πέρυσι ως Private Equity Associate και ο Μιχάλης Φρουζής, νέος και πολλά υποσχόμενος. Μια πρόσθετη πληροφορία. Και οι τρεις, Σταθόπουλος, Ηλία και Φρουζής είναι απόφοιτοι του Harvard Business School.

Αλλαγές στον Όμιλο Κοπελούζου

Κινήσεις ενίσχυσης της δομής του Ομίλου Κοπελούζου λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με την Damco Energy να απορροφά την Cameron Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Εκμετάλλευσης Ακινήτων. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Cameron είναι η εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου που συμμετέχει στο διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε κοινοπραξία με τη Goldair και τη γαλλική Bollore. Η συγχώνευση των Damco Energy και Cameron κρίθηκε επιβεβλημένη για να επιτευχθούν συνέργειες και μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και αρτιότερη οργάνωση και ορθολογικότερη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των στελεχών και του προσωπικού με αποτέλεσμα την δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την κατ’ επέκταση βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το μετοχικό κεφάλαιο της Damco Energy θα αυξηθεί περίπου κατά 8 εκατ. ευρώ και θα ανέλθει στα 49,1 εκατ. ευρώ.

Οι γερμανικές καταθέσεις

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Την τελευταία δεκαετία ήταν οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που μετανάστευαν για τράπεζες του εξωτερικού εν μέσω ανησυχιών για «Grexit» και ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων , τύπου Κύπρου. Και τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι Deutsche Bank και Commerzbank είχαν δημιουργήσει μέχρι και ελληνικά desk για να υποδέχονται αυτές τις καταθέσεις. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και πλέον οι ελληνικές τράπεζες είναι εκείνες που υποδέχονται τις αποταμιεύσεις Γερμανών καταθετών. Και η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με δύο παράγοντες. Αφενός με τα ελκυστικά επιτόκια που παρέχονται από κάποια ελληνικά ιδρύματα. Αφετέρου με το μειωμένο ρίσκο της χώρας. Δύο από τις ελληνικές τράπεζες που υποδέχονται γερμανικές καταθέσεις είναι οι Attica Bank και Aegean Baltic Bank. Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία η Aegean Baltic Bank συνεργάζεται με ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαχείρισης καταθέσεων λιανικής της Γερμανίας όπως αυτή της εταιρείας Raisin. Μέσα στο 2020 επέτυχε να προσελκύσει από αυτή την πηγή καταθέσεις ύψους 95,3 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυτές είναι στο σύνολό τους τοποθετήσεις προθεσμίας με ληκτότητα από 15 ημέρες έως 2 έτη και μέση υπολειπόμενη ληκτότητα 4,5 μήνες. Ως τάξη μεγέθους, αυτές οι καταθέσεις αποτελούν το 21,3% του συνόλου των καταθέσεων της Aegean Baltic, συνολικού ύψους 447,1 εκατ. ευρώ. Με την εταιρεία Raisin συνεργάζεται από την αρχή του 2021 και η Attica Bank. Και μέσω της συνεργασίας αυτής επέτυχε αύξηση των καταθέσεων της κατά 109 εκατ. ευρώ περίπου μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021. Μάλιστα, αυτές οι καταθέσεις αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της συνολικής αύξησης καταθέσεων (246 εκατ. ευρώ περίπου) που πέτυχε η τράπεζας μέσα στο εν λόγω διάστημα.

Αλλαγή πλάνων

Μπορεί η Ελλάδα να έλαβε προ ημερών ως «Μάνα εξ’ ουρανού» την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο οι έκτακτες συνθήκες των προηγουμένων εβδομάδων άλλαξαν τα πλάνα αξιοποίησης των χρημάτων και τον αρχικό προγραμματισμό. Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών ξαναπιάνουν το νήμα από την αρχή προκειμένου μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί για να κλείσουν οι πληγές στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε αντίθεση με τις φωτιές στην Ηλεία το 2007, στόχος είναι τα χρήματα αυτή τη φορά να πιάσουν και τόπο και να μην πάνε απλώς ως «φιλοδώρημα» σε πυρόπληκτους και μη. Εξ΄ου και ο (νέος) «πονοκέφαλος» για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και τις συμβουλευτικές εταιρείες (PwC και Grant Thornton ) που έχουν να «τρέξουν» σχεδόν από την αρχή το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Πονοκέφαλος διότι θα απαιτηθεί σε κάποιο βαθμό διαβούλευση με την ΕΕ, αλλά και εκτενής διαβούλευση με τον Σταύρο Μπένο, που έχει αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.