ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάσεις 2021: Ανατροπές στα φοιτητικά ενοίκια παραμεθόριων περιοχών – Η περίπτωση της Σάμου

Ανατροπές στα φοιτητικά ενοίκια παραμεθόριων περιοχών
Ανατροπές στα φοιτητικά ενοίκια παραμεθόριων περιοχών
INTIME

Η πτώση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 11% σε σχέση με πέρυσι θα έχει επίπτωση στις τιμές των ενοικίων σε κάποιες περιοχές της χώρας και ειδικά στην παραμεθόριο, καθώς η μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν ζήτηση θα πιέσει τα ενοίκια προς τα κάτω. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές που φιλοξενούν δημοφιλείς σχολές.

Ήδη από τα στοιχεία κτηματομεσιτών έχει καταδειχθεί πως τα φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, αλλά και τα Χανιά έχουν σημειώσει άνοδο έως και 25%.

Για παράδειγμα, στην Αθήνα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.

Αντίθετα, σταθερές έμεναν οι τιμές σε Ιωάννινα, Σάμο, Χίο, Καστοριά, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Εύβοια, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς οι εισακτέοι σε αυτές τις περιοχές μειώθηκαν.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι ιδιοκτήτες σε κάποιες από αυτές τις περιοχές είχαν επενδύσει στην έλευση φοιτητών.

Είναι ενδεικτικό πως εφέτος 29 σχολές ή τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους! Ενδεικτικά, στην Σάμο πέρυσι εισήχθησαν 220 φοιτητές στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εφέτος αναμένονταν 300. Τελικά εισήχθησαν 6.

Σε κάθε περίπτωση όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη έχουν εφέτος περισσότερες επιλογές, ενώ πολλά διαμερίσματα μισθώνονται επιπλωμένα.

Η ακτινογραφία της αγοράς δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. - 60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια.