ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γόρδιος δεσμός για τις τράπεζες η ανακεφαλοποίηση

Γόρδιος δεσμός για τις τράπεζες η ανακεφαλοποίηση

Τελικώς, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ενδέχεται να εξελιχθούν σε πολύ μεγάλο γρίφο για τις ίδιες τις διοικήσεις τους, αλλά και για την Τράπεζα της Ελλάδας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα, σχετικά με την υλοποίηση του project, τα οποία είναι άγνωστο αν μπορούν και κυρίως αν προλαβαίνουν να διευθετηθούν.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε και η τρόικα, θορυβημένη, στέλνει σήμερα εσπευσμένα κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών στην Αθήνα, για να ασχοληθεί με το θέμα, αν και το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει ένα: η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά.

Το κρίσιμο όσο και αγωνιώδες ερώτημα που απευθύνουν οι τραπεζίτες τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα είναι μάλλον αυτονόητο: από πού θα βρεθούν λεφτά για 10 ή και παραπάνω αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, μέσα σε 60, το πολύ, μέρες;

Με την αγορά στη γνωστή κατάσταση, και τις τράπεζες το ίδιο, το εγχείρημα δείχνει δύσκολο, έως αδύνατο, εξαρχής. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή, όλοι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, ασχολούνται με ένα και μοναδικό ζήτημα: να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να δελεαστούν οι ιδιώτες – μέτοχοι και να πειστούν να βάλουν τα λεφτά τους στη διαδικασία.

Αλλιώς, δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και οι τράπεζες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα κρατικοποιηθούν. Το δημόσιο, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε.

Υπονοεί ότι κατέβασε τον πήχη της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις στο 10% της κάλυψης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φαίνεται όμως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμα κι αυτό το όριο του 10%, χωρίς κίνητρα, δεν μπορεί να ξεπερασθεί!