ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το όχι στην «Bad Bank», ο νόμος για το ΤΧΣ και ο έμπειρος μαέστρος

Το όχι στην «Bad Bank», ο νόμος για το ΤΧΣ και ο έμπειρος μαέστρος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Όχι» στην Bad Bank

Η αποχώρηση του Γιώργου Ζαββού από τη θέση του υφυπουργού των Οικονομικών, αρμοδίου για τις τράπεζες φούντωσε ξανά την κουβέντα για τη δημιουργία «bad bank», καθώς είναι γνωστό πως ο ίδιος ήταν αντίθετος στο συγκεκριμένο σχέδιο. Η στήλη όμως μπορεί να διαβεβαιώσει τους αναγνώστες της πως η πρόταση για την «κακή τράπεζα» δεν θα επανέλθει, ούτε καν ως σενάριο, πόσο μάλλον ως σχεδιασμός. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, μέσω του «Ηρακλή» τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών πέφτουν σε μονοψήφιο επίπεδο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα περνά πλέον σε φάση ανάπτυξης. Άρα κανένας λόγος για σύσταση «bad bank», καθώς ο «Ηρακλής» του κ. Ζαββού έκανε τον άθλο του.

Οι σχέσεις Πατέλη - Σταϊκούρα

Και μια και ο λόγος για φήμες και διαδρομικές κουβέντες, η στήλη γνωρίζει πολύ καλά πως οι σχέσεις του υπουργού των Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα Αλέξη Πατέλη, βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Επιπλέον, με τη νέα υπουργική δομή δεν αλλάζει κάτι, καθώς οι μεν αρμοδιότητες του Γιώργου Ζαββού περνούν στον κ. Σταϊκούρα, ο δε ρόλος Πατέλη παραμένει ως έχει. Business as usual δηλαδή και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο.

Ο νόμος για το ΤΧΣ

Παραμένοντας πέριξ των τραπεζών, κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αν και το χρονοδιάγραμμα για τις τελικές αποφάσεις δεν είναι άμεσο. Όπως πληροφορείται η στήλη, αυτή τη στιγμή γίνονται προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε να ολοκληρωθεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Επειδή το θέμα είναι «καυτό», απαιτούνται συνεννοήσεις και με τους πιστωτές, άρα η ψήφισή του αναμένεται μέσα προς τέλη του Φθινοπώρου. Από εκεί και πέρα, ο νόμος θα προβλέπει την πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα προτείνει στο ΤΧΣ τους βέλτιστους τρόπους για να αξιοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες εξελίξεις για πιθανά placements θα πρέπει να αναμένονται από το 2022.

Τα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς

Έντονη είναι η κινητικότητα στους κόλπους της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με την αξιοποίηση των υπαρχόντων ακινήτων τα οποία έχει συσσωρεύσει ανά τα χρόνια. Η κινητικότητα στην αγορά, η αύξηση των τιμών αλλά και το σχέδιο της τράπεζας για βελτίωση του ισολογισμού της, φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά από projects που προβλέπουν την είσοδο επενδυτών -εντός και εκτός συνόρων- για να αγοράσουν, είτε ολόκληρα «πακέτα», είτε ποσοστό σε ακόμα μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις ακινήτων. «Μαέστρος» στη διαδικασία είναι ο Γιώργος Κορμάς, ο έμπειρος επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate, ο οποίος και την αγορά γνωρίζει πολύ καλά, αλλά και τα συμφέροντα της τράπεζας μπορεί να προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.