ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 46.528 δολάρια υποχωρεί σήμερα το Bitcoin

Στα 46.528 δολάρια υποχωρεί σήμερα το Bitcoin
Στα 46.528 δολάρια υποχωρεί σήμερα το Bitcoin
Pixabay

Στα 46.528 δολάρια υποχωρεί σήμερα το Bitcoin, με αναλυτές στο χώρο των κρυπτονομισμάτων να αναφέρουν πως η διόρθωση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

  

Αν και το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να δέχεται το Bitcoin,ως επίσημο νόμισμα συναλλαγών μαζί με το αμερικανικό δολάριο, ωστόσο η πρώτη μέρα υιοθέτησης του κρυπτονομίσματος από τη χώρα δεν ήταν χωρίς αναταράξεις.

Για να κάνει πιο ελκυστικό το Bitcoin,, το Ελ Σαλβαδόρ δημιούργησε ηλεκτρονικό πορτοφόλι με την ονομασία Chivo, το οποίο όποιος αρχίζει να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά «κατεβάζοντάς» το, θα βρίσκει μέσα bitcoin αξίας 30 δολαρίων ΗΠΑ. Ομως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το ηλεκτρονικό αυτό πορτοφόλι για να διορθωθούν κάποια προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανησυχία στην αγορά και η τιμή του Bitcoin να υποχωρήσει μέσα σε μόλις μία ημέρα από τα 51.000 δολάρια στα 43.000 δολάρια, πριν να ανακάμψει στα 46.528 δολάρια σήμερα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πέρυσι παρείχε έκτακτο δάνειο βοήθειας προς το Ελ Σαλβαδόρ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για νέα βοήθεια, δεν είδε από την αρχή με καλό μάτι την κίνηση αποδοχής του bitcoin από τον Μπουκέλε. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η επίσημη αποδοχή του για πληρωμές εγείρει σειρά από οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και νομικά θέματα.

Το μεγάλο αυτό στοίχημα του Ελ Σαλβαδόρ έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο των υπερμάχων όσο και των πολεμίων του κρυπτονομίσματος, για να διαπιστωθεί εάν μεγάλος αριθμός των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ θα θέλει να πραγματοποιεί και να δέχεται πληρωμές σε bitcoin, καθώς αυτό θα «κυκλοφορεί» στην εγχώρια οικονομία μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται το Bitcoin για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και η κυβέρνηση θα το δέχεται για τις πλωμές φόρων. Εάν το πείραμα αποδειχθεί πετυχημένο μπορεί να υιοθετήσουν το κρυπτονόμισμα και κάποιες άλλες χώρες.