ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά επιτόκια και υψηλές αποταμιεύσεις στηρίζουν την οικοδομή και το real estate

Χαμηλά επιτόκια και υψηλές αποταμιεύσεις στηρίζουν την οικοδομή και το real estate
Χαμηλά επιτόκια και υψηλές αποταμιεύσεις στηρίζουν την οικοδομή και το real estate
INTIME

Σε τροχιά αναθέρμανσης έχει εισέλθει η εγχώρια οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα κάτι που αποτυπώνεται διαρκώς στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη ρευστότητα που έχει συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες ανακοινώθηκε πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση κατά 36,7% στις οικοδομικές άδειες πανελλαδικά και πως ειδικά τον Ιούνιο, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας), στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες παρουσίασε αύξηση κατά 17,6%.

Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα στοιχεία για την εξέλιξη του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές το δεύτερο τρίμηνο 2021. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δεύτερο τρίμηνο 2021, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, παρουσίασε αύξηση 16,2% έναντι μείωσης 27,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Αλλά όπως προαναφέρθηκε η μεγάλη έκρηξη στην οικοδομή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές και τροφοδοτείται από την εκτίναξη της ζήτησης στην αγορά ακινήτων των ανεπτυγμένων χωρών στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005, καθώς τα χαμηλά επιτόκια, η έλλειψη στέγης και οι υψηλές αποταμιεύσεις συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η εταιρεία συμβούλων Knight Frank η μέση τιμή των κατοικιών σε 55 χώρες αυξήθηκε κατά 9,2% στο διάστημα μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και δεύτερου τριμήνου 2021. Πρόκειται δε για την ταχύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2005.

Η μέση αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν υπερδιπλάσια στις αναπτυγμένες οικονομίες από ό, τι στις αναπτυσσόμενες χώρες Συνολικά, μία στις τρεις χώρες κατέγραψε διψήφια άνοδο τιμών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα οι τιμές των κατοικιών μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και δεύτερου τριμήνου 2021 αυξήθηκαν σύμφωνα με την Knight Frank κατά 3,1%.