ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s Analytics: Αναπτυξιακό άλμα της τάξης του 8,2% προβλέπεται για την Ελλάδα το 2021

moody's analytics ανάπτυξη Ελλάδα
Προβλέπει εκτόξευση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Moody's Analytics
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

O διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει, στο αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία, ανάπτυξη 8,2% για φέτος.

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει ήδη στα προ πανδημίας επίπεδα διατυπώνει η Moody’s Analytics σε έκθεσή της, προβλέποντας ανάπτυξη της οικονομίας με ετήσιο ρυθμό 8,2% εφέτος και 5,1% το 2022.

Η Moody’s Analytics, που αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων που ανήκει στον όμιλο της Moody΄s, υπογραμμίζει πως η πορεία του ΑΕΠ στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2021 και η ανάπτυξη με ρυθμό 16,2% είναι εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο κύριος όγκος των τουριστών φτάνει στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο κάθε έτους. Ο οίκος αναμένει ότι αυτή η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδος θα συνεχιστεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα ανακάμψει κατά 11,7% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο.

Συγκρίνοντας το ελληνικό ΑΕΠ με το ΑΕΠ της ευρωζώνης η Moody’s Analytics επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας υστερούσε το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο κέρδισε έδαφος μέσα στο 2021.

«Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας το 2022. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν σταματήσει (μερικά από αυτά εδώ και δεκαετίες) ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τις πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες όπως το 5G. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στηρίζονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρει η έκθεση.

Στο σημείο αυτό τονίζεται πως η Ελλάδα έλαβε τον Αύγουστο 4 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το 13% των συνολικών κεφαλαίων που δικαιούται, με την προχρηματοδότηση να στοχεύει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, την παροχή κινήτρων για την επιστροφή των εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό και την ανάπτυξη καινοτομιών για την ενσωμάτωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε μικρές επιχειρήσεις.

Αλλά η Moody’s Analytics δεν στέκεται μόνον σε αυτά. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι προοπτικές για τις επενδύσεις βελτιώθηκαν λόγω και της εμπιστοσύνης που έχουν δείξει οι επενδυτές κατά τις πρόσφατες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο πλέον στις πολλές σημαντικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων το 2020, η τριμερής συμφωνία τον Φεβρουάριο με την Κύπρο και το Ισραήλ σχετικά με την επόμενη ημέρα του τουρισμού μετά την πανδημία, καθώς και τα διαβατήρια εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός εισαγγελέας ο οποίος είχε πέσει σε κώμα μετά τον εμβολιασμό

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Έσβησαν τη λέξη «σύζυγος» από τον τάφο της Καρολάιν

Κορονοϊός: «Εκτόξευση» ημερήσιου αριθμού τεστ - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σε παιδιά