ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές Παροχές: Με 100.000 μεταβιβάσεις θα αλλάξουν χέρια περιουσίες ύψους 8,8 δισ. ευρώ

Tο νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές – δωρεές θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021.
Tο νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές – δωρεές θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Ως ευκαιρία για να χορηγήσουν δάνεια σε νέους ηλικιακά δανειολήπτες που θα βρεθούν με ακίνητα και χρήματα στην κατοχή τους, βλέπουν οι τράπεζες το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές – δωρεές που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία μίλησε το Newsbomb.gr ανέφεραν πως το κυβερνητικό μέτρο θα οδηγήσει στο να αλλάξει χέρια ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών, κάτι που θα αναζωογονήσει τις επενδύσεις και θα τονώσει τις τραπεζικές χορηγήσεις, καθώς οι νέοι και αναλαμβάνουν ευκολότερα επιχειρηματικό ρίσκο και έχουν περισσότερο καιρό να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το πόσοι θα κάνουν χρήση του μέτρου, ωστόσο τραπεζικές πηγές κάνουν κάποιες υποθέσεις με βάση στοιχεία ξένων οίκων. Όπως αναφέρουν, πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse τοποθετεί στα 760 δισ. ευρώ το συνολικό πλούτο των Ελλήνων, ήτοι ακίνητα, ρευστά διαθέσιμα και κινητές αξίες (ομόλογα, μετοχές, κ.α.).

Κατά την ίδια έκθεση, η μέση περιουσία ανά ενήλικο στην Ελλάδα ανερχόταν στο τέλος του 2020, σε 88.573 ευρώ. Το 70% των ενηλίκων στην Ελλάδα κατείχαν το 2020 πλούτο έως και 84.681 ευρώ, ενώ περιουσία από 84.681 ευρώ έως 846.810 ευρώ κατείχε το 28% του ενήλικου πληθυσμού. Λιγότερο δε από το 1% έχει προσωπική περιουσία άνω των 846.810 ευρώ.

Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως εάν 100.000 νοικοκυριά προχωρήσουν μέσα στην επόμενη διετία σε γονικές παροχές τότε με βάση την εκτίμηση για την μέση περιουσία ανά ενήλικο στην Ελλάδα θα περάσουν στις νεότερες γενιές περιουσίες ύψους 8,8 δισ. ευρώ!

Αν από αυτές τις περιουσίες οι μισές, ήτοι 5 δισ. ευρώ αξιοποιηθούν για την λήψη δανείων, τότε θα μπορούσαν να εγκριθούν νέα δάνεια ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, τα οποία – υπό προϋποθέσεις- θα εκτόξευαν τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα από αυτά τα παραδείγματα καταλαβαίνει κανείς τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του μέτρου που ενεργοποιεί από την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία στη Μητροπόλεως: Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον μασκοφόρο της Μεταμόρφωσης - Είχαν κάνει πρόβες

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»

Επίθεση με βιτριόλι - Αρχίζει η δίκη: Η Ιωάννα αντιμετωπίζει την Έφη στα δικαστήρια