ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Νέα μέτρα για τα εργασιακά - Πόσο θα είναι το όφελος των εργαζομένων

Χατζηδάκης: Μέτρα «ανάσα» για τα εργασιακά

Τα νέα μέτρα για  εργαζόμενους και ανέργους νέους,  που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξειδίκευσε νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Με το μήνυμα Ενισχύουμε την Απασχόληση - Στηρίζουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα για τα εργασιακά.

«Έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα» αφήνοντας μάλιστα «παράθυρο» για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, επιτυγχάνεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο κ. Χατζηδάκης παρέθεσε και κάποια παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ
  • Εργαζόμενος με μηνιαίο μεικτό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ
  • Εργαζόμενος με μηνιαίο μεικτό μισθό 1200 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ
  • Εργαζόμενος με μηνιαίο μεικτό μισθό 2000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ.

Την ίδια ώρα εξειδικεύοντας τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης επισήμανε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις αυτόνομα η συνδυαστικά.

Τα βασικά μέτρα

1. Επίδομα πρόσληψης για νέους 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία. Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έως 35.000 νέους.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ επιπλέον της αμοιβής τους για έξι μήνες.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή από 300 ευρώ σε εργαζόμενο και εργοδότης. Όσοι εργοδότες ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να δεσμευτούν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις.
  • Επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του 2021.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο).
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Το Taxisnet γίνεται πλέον MyAADE

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ο κόσμος έξω από το δικαστήριο μου έδωσε κουράγιο, με συγκίνησαν πολύ»

Ρoή Ειδήσεων