ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σπέκουλα για τον CEO του Χρηματιστηρίου, τα πράσινα πιστοποιητικά και το «φάουλ» της Jumbo

Η σπέκουλα για τον CEO του Χρηματιστηρίου, τα πράσινα πιστοποιητικά και το «φάουλ» της Jumbo

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η συζήτηση για τον Σωκράτη

Ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει μία συζήτηση για «δομικό ανασχηματισμό» της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με απομάκρυνση του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη. Θελήσαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να το εξακριβώσουμε. Απευθυνόμενοι στις τράπεζες, οι οποίες είναι μέτοχοι του χρηματιστηρίου και έχουν λόγο για τα της διοίκησής του, λάβαμε την απάντηση ότι δε γνωρίζουν τίποτα και πως διαβάζουν τις πληροφορίες στον Τύπο. Απευθυνόμενοι σε κυβερνητικά στελέχη, λάβαμε παρόμοια απάντηση και διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Να είμαστε ειλικρινείς, δεν απευθυνθήκαμε στην Goldman Sachs που διαθέτει το 5,3% της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ ή στις Smallcap World Fund και The London and Amsterdam Trust Company που διαθέτουν το 5,09% και 5,01% αντιστοίχως. Ωστόσο, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Εάν όμως οι πληροφορίες κάνουν λάθος και δεν υπάρχει «φωτιά», θα περίμενε κανείς, πως εάν και εφόσον συνεχιστούν οι ίδιες διαρροές, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα στηρίξει τον διευθύνοντα σύμβουλο της και θα εκδώσει ανακοίνωση για να τερματίσει το «κουτσομπολιό». Άλλωστε το Χρηματιστήριο είναι εισηγμένη επιχείρηση και τα διοικητικά του αφορούν άμεσα τους επενδυτές - μετόχους του.

Βόρειοι επενδυτές

Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν εκφράσει πρόσφατα -πάρα πολύ πρόσφατα- εταιρείες της Βαλτικής και της Βορείου Ευρώπης, οι οποίες δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και στα δίκτυα διανομή ενέργειας στις χώρες τους. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι εν λόγω εταιρείες ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία με επιτυχημένα στελέχη της αγοράς ΑΠΕ, που παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ζητώντας να τους βρουν έργα μεγάλου μεγέθους προς ανάπτυξη. Κατά τους γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων, η προσοχή των επενδυτών αυτών εστιάζεται κυρίως στα «πράσινα πιστοποιητικά» και λιγότερο στην παραγωγή και πώληση του ρεύματος. Το πράσινο πιστοποιητικό, που επισήμως ονομάζεται Εγγύηση Προέλευσης, είναι το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και πιστοποιεί την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε μια εγκατάσταση για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Σκοπός των πράσινων πιστοποιητικών είναι να καταδείξουν στον τελικό καταναλωτή ότι η ενέργεια ή μέρος της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από ΑΠΕ. Για το σκοπό αυτό οι προμηθευτές αγοράζουν τις Εγγυήσεις Προέλευσης, ούτως ώστε να διαμορφώσουν ένα πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα για τους πελάτες τους.

Τα πράσινα πιστοποιητικά

Το timing που οι «Βόρειοι» επενδυτές επέλεξαν να έλθουν στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Συμπίπτει με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, προβλέπει πως έως το τέλος Ιουνίου 2022 θα τεθεί σε εκκίνηση το σύστημα εμπορίας Εγγυήσεων Προέλευσης για τα έργα ΑΕΠ. Στόχος του νέου αυτού συστήματος εμπορίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με την συνομολόγηση συμβολαίων «πράσινου» ρεύματος. Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα λειτουργεί το σύστημα, θα πραγματοποιεί δημοπρασίες μέσω των οποίων κάθε προμηθευτής ρεύματος θα αποκτά Εγγυήσεις Προέλευσης, για να προσφέρει «πράσινα» τιμολόγια στην πελατεία του. Στο εν λόγω σύστημα εμπορίας θα μπουν μονάδες που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Για το λόγο αυτό και οι προαναφερόμενοι επενδυτές αναζητούν έργα ΑΠΕ που κατέθεσαν αίτηση για άδεια μέσα στο 2020. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα «πράσινα πιστοποιητικά» θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Το «φάουλ» της Jumbo

Η Jumbo και ο Απόστολος Βακάκης δεν μας συνηθίζουν σε απρόσεκτες κινήσεις. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου της εταιρείας συνοδεύθηκε από ένα ατόπημα. Η εταιρεία απέστειλε στους δημοσιογράφους το δελτίο τύπου με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου στις 10.44 το πρωί με embargo δημοσίευσης στις 5.30 το απόγευμα. Δηλαδή γνωστοποίησε τα αποτελέσματα στους δημοσιογράφους πολλές ώρες πριν τα ανακοινώσει επίσημα μέσω του Χρηματιστηρίου. Δεν υποστηρίζουμε πως κάποιοι προέβησαν σε front running , λόγω του σφάλματος της εταιρείας, απλά τονίζουμε πως η Jumbo δεν το χειρίσθηκε σωστά. Πέραν τούτου, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbο κατά το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021, διαμορφώθηκαν σε 313,78 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,54%, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφωθήκαν σε 67,18 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34,88%. Χθες η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,3800 ευρώ με κέρδη 0,98%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.