ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Επί τάπητος το φορολογικό και νέα μέτρα μέχρι το 2014

Στην Ελλάδα επιστρέφουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας με στόχο να οριοθετήσουν τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013 - 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν κυρίως περικοπές δαπανών και δευτερευόντως τα έσοδα.

Ο έλεγχος των δανειστών θα διαρκέσει μέχρις τις 23 Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην eurostat τα «σχεδόν τελικά» στοιχεία για το έλλειμμα του 2011, από τα οποία θα αποφασιστεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθεί. Αν τα στοιχεία δεν είναι θετικά, τότε τα νέα μέτρα θα δρομολογηθούν για εφαρμογή μέσα στο 2012, ενδεχομένως και μέχρι τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε μελέτες περιστολής δαπανών, δεδομένου ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 5,5% για την περίοδο 2013-2014.

Τα μέτρα που θα ζητήσουν οι τροϊκανοί αναμένεται να είναι και πάλι σκληρά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στόχο την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, την ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας.

Σημαντικό στην προσπάθεια για είσπραξη δαπανών κρίνεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ΦΠΑ, η περικοπή στις φοροαπαλλαγές, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά οι τροϊκανοί έχουν ορίσει στο μνημόνιο ότι αναμένουν έως το 2014 περί 3,5δις€, στόχος που αν δεν πιαστεί θα σημάνει τη λήψη και πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων