ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο MyAADE - Πώς θα πληρώσετε

ΕΝΦΙΑ 2021 - Ακίνητα
In Τime

ΕΝΦΙΑ - Όλες οι ειδήσεις: Αναρτήθηκαν όλα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες μπορούν να εισέλθουν στο myAADE και να δουν το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2021

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Σε αυτή την κατηγορία είναι οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των κουρεμένων ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα λάβουν έκπτωση

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογουμένους θα δώσει τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς οι ιδιοκτήτες να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Μπορείτε να δείτε τα εκκαθαριστικά σας στο myAADE

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  3. Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  4. Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  5. Εκεί ανοίγει η γνωστή σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε του προσωπικούς σας κωδικούς και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  6. Από εκεί και πέρα το τοπίο είναι γνώριμο. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
  7. Μπορείτε να πληρώσετε με το εκκαθαριστικό αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου