ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ Εριάν: Ο στασιμοπληθωρισμός απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Ελ Εριάν: Ο στασιμοπληθωρισμός απειλή για την παγκόσμια οικονομία
AP

Στους κινδύνους η παγκόσμια οικονομία να εμφανίσει σημάδια στασιμοπληθωρισμού αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο οποίος αναλύει σε έκταση τα πιθανά προβλήματα στο μέτωπο τη προσφοράς που θα συντηρήσουν την άνοδο των τιμών.

Το άρθρο του Μοχάμεντ Ελ Εριάν αναφέρει τα εξής:

«Σημάδι πρόσφατων δεδομένων υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σημάδια στασιμοπληθωρισμού, εκείνο το περίεργο μείγμα του αυξανόμενου πληθωρισμού και της πτώσης της τεχνολογίας του 1970. Όσοι το παρατήρησαν – και είναι ακόμα πολύ λίγοι – χωρίζονται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Μερικοί βλέπουν το φαινόμενο ως προσωρινό και γρήγορα αναστρέψιμο. Άλλοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο μη ικανοποιητικής ανάπτυξης, αλλά αυτή τη φορά με ανησυχητικά υψηλό πληθωρισμό. Αλλά ένα τρίτο σενάριο, το οποίο βασίζεται και στις δύο αυτές απόψεις, μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο εύλογο.

Οι στατιστικοί άνεμοι είναι πιο πιθανό να είναι μέρος του επερχόμενου ταξιδιού της παγκόσμιας οικονομίας παρά χαρακτηριστικό του προορισμού του. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν αυτό το ταξίδι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στην ιδανική περίπτωση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ανταποκρίνονταν έγκαιρα στα αυξανόμενα στοιχεία στασιμοπληθωρισμού. Τα μέτρα θα οδηγούσαν σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, ταχύτερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και πραγματική χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και ένα τόσο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι εφικτό εφόσον η απαιτούμενη πολιτική ανταπόκριση προχωρήσει με ολοκληρωμένο και έγκαιρο τρόπο. Ελλείψει τέτοιας λύσης, τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς θα γίνουν πιο δομικά και επομένως θα παραταθούν περισσότερο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν θα ενισχυθούν από τους υψηλότερους μισθούς που θα πρέπει να προσφέρουν πολλές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που τους λείπουν και να διατηρήσουν αυτούς που έχουν.

Με τις κεντρικές τράπεζες να υστερούν στην πολιτική τους, οι πληθωριστικές προσδοκίες κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν. Επειδή η Fed θα αναγκαζόταν τότε να πατήσει φρένο, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα ήταν απίθανο να διατηρηθεί. Δυστυχώς, η μείωσή του θα είχε κόστος χαμηλότερης και λιγότερο περιεκτικής ανάπτυξης, ειδικά εάν τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν παραμείνουν κολλημένα στο Κογκρέσο.

Αντί για παρατεταμένο σταδιακό πληθωρισμό, η παγκόσμια οικονομία θα επαναλάμβανε αυτό που βίωσε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008: χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό. Η πρόσφατη εμφάνιση τάσεων στασιμοπληθωρισμού χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για ολοκληρωμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής. Οσο πιο γρήγορα υλοποιείται μια τέτοια απάντηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής ευημερίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Εάν όμως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθυστερήσουν, η παγκόσμια οικονομία ούτε θα σωθεί από δυνάμεις αυτοδιόρθωσης ούτε θα ωθηθεί σε μια παρατεταμένη παγίδα στασιμοπληθωρισμού. Αντίθετα, ο κόσμος θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση οικονομικής υπολειτουργίας, προβλημάτων κοινωνικής συνοχής και αποσταθεροποιητικής χρηματοπιστωτικής αστάθειας».