ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές της Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει Κεφαλαιαγορά και η υπομονή της BETA Χρηματιστηριακή

Οι επενδυτές της Attica Bank, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει Κεφαλαιαγορά και η υπομονή της BETA Χρηματιστηριακή

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Ζήτημα ωρών είναι οι ανακοινώσεις για την Attica Bank και όπως έγινε χθες γνωστό ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 4 με 6 επενδυτές που ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν ποσοστό στην τράπεζα. Με άλλα λόγια, το πρώτο στάδιο του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων (data room) και της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό που θέλει να αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής στο νέο σχήμα, αλλά και το τι θα γίνει με το management. Όπως πληροφορούμαστε αυτά θα προκύψουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Πιζάντε vs Λογοθέτη

Λίγο πριν το καλοκαίρι ο fund manager Βίκτωρ Πιζάντε μετέφερε επί ελληνικού εδάφους την δικαστική διαμάχη του με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, υποβάλλοντας μήνυση σε βάρος του για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το περιεχόμενο αυτής της πολυσέλιδης μήνυσης, που δεν είναι διόλου κολακευτικό για τον εφοπλιστή, δημοσιεύθηκε χθες στον Τύπο. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση υποστηρίζουν πως η μήνυση υποβλήθηκε ώστε να ισχυροποιηθεί η αγωγή που έχει κατατεθεί στα βρετανικά δικαστήρια ο Πιζάντε και με την οποία διεκδικεί 14 εκατ. δολάρια από τον Λογοθέτη, υποστηρίζοντας πως τον εξαπάτησε και τον ζημίωσε στα πλαίσια συμφωνίας για επενδύσεις σε πλοία. Κατά τις πληροφορίες, η δικαστική κρίση για το δίκαιο ή μη της αγωγής Πιζάντε πρόκειται να γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα πρόκειται όμως για την τελική δικαστική απόφαση, αλλά για το σκεπτικό της απόφασης του βρετανού δικαστή. Ως είθισται ο δικαστής θα ζητήσει τα σχόλια των εμπλεκομένων μόνο επί των τεχνικών θεμάτων της υπόθεσης. Κατά το υπόλοιπο σκέλος, θα παρατίθεται η απόφασή του και το σκεπτικό της. Οπότε σύντομα θα ξέρουμε την έκβαση του αγώνα Πιζάντε vs Λογοθέτη.

Ραντεβού για τη ΔΕΗ

Ραντεβού με την επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου έκλεισαν για την προσεχή Δευτέρα 4 Οκτωβρίου η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Χρηματοπιστωτικών του κόμματος Βαγγέλης Πιλάλης. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η υπόθεση της διαφαινόμενης χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ, πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία ήδη η εποπτική Αρχή έχει ξεκινήσει έρευνα. Ωστόσο, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως στο ραντεβού θα συζητηθούν και ευρύτερα θέματα σχετικά με την ενδυνάμωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η αναμονή της ΒΕΤΑ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 282 ολόκληρες ημέρες ανέμενε η BETA Χρηματιστηριακή προκειμένου το υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει την τροποποίηση του καταστατικού της. 282 ημέρες! Στις 30 Νοεμβρίου 2020 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΒΕΤΑ αποφάσισε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 4,70 εκατ. ευρώ με ισόποση απόσβεση συσσωρευμένων ζημιών και ακύρωση 160.320 μετοχών ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ η κάθε μία. Μετά από αυτό το χειρισμό το μετοχικό κεφάλαιο της ΒΕΤΑ ανήλθε σε 2,27 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 77.368 μετοχές ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ η κάθε μία. Ακολούθως, η εταιρεία αιτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020 στο υπουργείο Ανάπτυξης την έγκριση της σχετικής τροποποίησης του άρθρου 5 του καταστατικού της. Και αυτό που θεωρητικά αποτελεί μια τυπικού χαρακτήρα έγκριση, απαίτησε 282 ημέρες. Χθες η έγκριση δόθηκε και έτσι η χρηματιστηριακή μπόρεσε να ενημερώσει το ΓΕΜΗ

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.