ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ - Ποιους αφορά

ΕΦΚΑ Αναδρομικά κληρονόμων
Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των αναδρομικών για κληρονόμους 14.600 συνταξιούχων ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των αναδρομικών για κληρονόμους 14.600 συνταξιούχων ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ

Ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για την καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους 14.600 συνταξιούχων έθεσε σε λειτουργία από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 ο e-ΕΦΚΑ. Η πλατφόρμα αφορά την αίτηση για κληρονόμους συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται να λάβουν.

Η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’ εφαρμογή του ν.4670/2020 των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους-> Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα: Οικογένεια-> Απώλεια.

«Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί Διαθήκη ή όχι» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Φορέων που καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα ζητούνται από τους κληρονόμους τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση: Φρεγάτες, Rafale και βάσεις