ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα πιέζει για τις απολύσεις στο Δημόσιο, επειδή ...φοβάται

Η τρόικα πιέζει για τις απολύσεις στο Δημόσιο, επειδή ...φοβάται

Την άμεση έναρξη του σχεδίου που προβλέπει απομακρύνσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο θα απαιτήσει τον Απρίλιο η τρόικα των ελεγκτών της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της επισπεύδουν κατά κάποιες μέρες την τακτική τους επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχύνουν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο εξαιρετικά κρίσιμο όσο και ευαίσθητο θέμα, το οποίο, όμως, παράλληλα, αποτελεί πλέον συμβατική υποχρέωση της χώρας, μετά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

Αυτό το οποίο μελετάται στην παρούσα φάση είναι να αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου πολύ δύσκολου project από την παρούσα κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία αντιμετωπίζεται περίπου ως ...εξωκοινοβουλευτική, ενώ δεν είναι, για να απορροφήσει τους πρώτους ισχυρούς κοινωνικούς κραδασμούς που θα προκαλέσει, καθώς και το υψηλό πολιτικό κόστος που συνεπάγεται.

Κατ αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά πιο εύκολο, για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, να το συνεχίσει. Προς το παρόν, πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή ο όλος σχεδιασμός, δεν έχουν γίνει γνωστές. Ενδεχομένως να μην υπάρχουν κιόλας.

Για αυτό και η τρόικα δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρείται κορυφαίο, στο πλαίσιο του Μνημονίου 2. Από χθες το βράδυ, μάλιστα, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν ακόμα πιο δυνατά, μετά την απόφαση της ΝΔ να αποσυρθεί διαμαρτυρόμενη από τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει το κλείσιμο οργανισμών και φορέων του αγροτικού τομέα.

Το γεγονός λέγεται ότι προκάλεσε ελεγχόμενη δυσαρέσκεια στα εδώ κλιμάκια της τρόικας, η οποία μεταφέρθηκε ήδη κι εκτός συνόρων και συγκεκριμένα όπου δει. Η εκτίμηση είναι ότι όσο προχωρεί ο καιρός και πλησιάζουμε προς τις κάλπες, τέτοιου είδους κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται, με ό, τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.