ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στην αγορά από ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια

Ανάσα στην αγορά από ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια

Θα είναι – λογικά – μια μεγάλη ανάσα για όλους τους μικρούς εμπόρους του κέντρου αλλά και της περιφέρειας.

Ο λόγος αφορά στην απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων να εντάξουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομαγαζάτορες κι άλλους κλάδους αυτής της κατηγορίας, στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί, πέραν όλων των άλλων, θα τους παράσχει μια κάλυψη έναντι της όποιας τραπεζικής ασυδοσίας, η οποία, μπορεί λόγω των ειδικών συνθηκών να έχει μειωθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εκλείψει.

Έτσι, θα ισχύσει και γι' αυτούς η απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα της ύπαρξης ενός μικρού έστω καταθετικού λογαριασμού έως 1500 ευρώ, στην περίπτωση που η χρεωκοπία δεν αποφευχθεί. Μάλιστα το υπόλοιπο μπορεί να φτάσει στα 2000 ευρώ, στην περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός. Εννοείται ότι και οι επαγγελματίες αυτού του μεγέθους θα μπορούν να καταφύγουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους πληρωμής των δανείων τους και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και διαγραφή χρεών (σ.σ. υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο νόμο).

Αυτή τη στιγμή, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των υποθέσεων αυτού του είδους που εκκρεμούν προς εκδίκαση, ώστε προωθείται άμεσα η δημιουργία και νέων Ειρηνοδικείων, ενώ προωθείται πολύ και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το βάρος της δικαστικής εργασίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι για υποθέσεις που παίρνουν τώρα το δρόμο της δικαιοσύνης, η δικάσιμος υπολογίζεται για τα μέσα του ...2015. Οπότε, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μια λύση, αν και όπως παραδέχονται όλοι οι έχοντες άμεση σχέση με το θέμα, είναι εκτός κουλτούρας του μέσου Έλληνα.