ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας δένουν τα χέρια με τον ειδικό λογαριασμό!

Μας δένουν τα χέρια με τον ειδικό λογαριασμό!

Αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση έγινε μια ακόμα απαίτηση των δανειστών καθώς ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης άναψε το πράσινο φως για να δημιουργηθεί ο ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου θα πληρώνονται αποκλειστικά οι πιστωτές της χώρας.

Αναλυτικά, ο κ. Σαχινίδης προχώρησε σε προσθήκη στο ν/σ για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία «ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό».

Επιπλέον, σύμφωνα με την προσθήκη «από το λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων των πράξεων διαχείρισης των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους.

Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και τα χρηματικά ποσά από την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους».