ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόροι 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη ανέργων και πολιτών

Πόροι 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη ανέργων και πολιτών
INTIME

Πόροι συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής θα διατεθούν μέχρι το 2025. Τα 2,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. 

Συνολικά, οι δράσεις του Ταμείου θα καλύψουν κοινωνικές ομάδες με αιχμή τους νέους, τους άνεργους, τις γυναίκες, την πράσινη οικονομία, την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και τη δημιουργία ψηφιακών έργων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Μεταξύ των έργων που δρομολογούνται είναι η «Αριάδνη» (24 εκατ. ευρώ), η οποία θα συμβάλλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ψηφιακά εργαλεία θα αποκτήσει και η νέα ανεξάρτητη Αρχή επιθεώρησης εργασίας, προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενους από παράνομες ενέργειες.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού προγράμματος για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ενώ σχεδιάζεται η σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και η αναβάθμιση του ψηφιακού προγράμματος «Ατλας» καθώς και η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ έως το 2024, κάτι που θα συμβάλει στην επίσπευση έκδοσης των συντάξεων.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί στην αρχή του 2022 σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας (π.χ. σουπερμάρκετ, τράπεζες), η αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθούν πόροι ύψους 1 δισ. για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για 500.000 ωφελούμενους έως το τέλος του 2025.

Τέλος, στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα «ριχτούν» επιδοτούμενα προγράμματα με αιχμή τους άνεργους με πρόσθετες δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως νέοι, μητέρες και άτομα με αναπηρίες.

Στόχος είναι να προωθηθούν προγράμματα ύψους 540 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν 74.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2025 με εγγύηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του προγράμματος.