ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμώνας 2021-22: Πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις στη θέρμανση

Χειμώνας 2021-22: Πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις στη θέρμανση

Η θέρμανση του σπιτιού, του γραφείου ή του καταστήματός μας είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συστηματική και αναλυτική ενασχόληση, καθώς πρέπει να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό μιας σειράς παραμέτρων.

Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να κρυώνουμε όταν είμαστε στο σπίτι με την οικογένειά μας και χαλαρώνουμε ή ακόμα όταν εργαζόμαστε. Την ίδια στιγμή, το κόστος του μέσου θέρμανσης που έχουμε επιλέξει, μας απασχολεί ιδιαιτέρως, καθώς μπορεί να ξεφύγει χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε τακτικά για όλες τις εξελίξεις, προκειμένου να προσαρμοζόμαστε στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις οικονομικές συγκυρίες και φυσικές στις κλιματολογικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να καθορίζουμε κάθε φορά τον τρόπο θέρμανσης που μας ταιριάζει, τόσο ως φιλοσοφία όσο και ως οικονομική επιλογή.

Οι τάσεις που θα καθορίσουν τον φετινό χειμώνα

Ο χειμώνας 2021-22 είναι, ουσιαστικά, ο δεύτερος χειμώνας που περνάμε υπό συνθήκες πανδημίας. Μπορεί οι περιορισμοί να έχουν χαλαρώσει, όμως σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι και φέτος, μεγάλο μέρος του χρόνου μας θα το περάσουμε στο σπίτι, υπό όσο πιο ασφαλείς συνθήκες γίνεται. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας – αν όχι μόνιμης, τουλάχιστον εκ περιτροπής με τους συναδέλφους τους. Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι μας θα είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο χώρος που θα περάσουμε τον χρόνο μας και είναι απαραίτητο να είναι ζεστό για πολλές ημέρες της εβδομάδας.

Αυτό που επίσης θεωρείται δεδομένο από την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι διανύουμε περίοδο κλιματικής κρίσης, που σημαίνει αυτομάτως ότι επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με μεγάλη ένταση – πρόσφατο παράδειγμα η κακοκαιρία Μήδεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αττική καλύφθηκε από τεράστιες ποσότητες χιονιού. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πολίτες πλέον αισθανόμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και κάνουμε επιλογές που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα – ειδικά όσον αφορά στην ενέργεια, επιλέγοντας συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης για τη θέρμανση.

Τέλος, όπως πάντα, το οικονομικό ζήτημα είναι βασικό για τον καθορισμό των τάσεων στην αγορά θέρμανσης. Το κοινό αναζητά όλο και οικονομικότερους τρόπους να ζεσταθεί, τόσο μακροπρόθεσμα όσο όμως και άμεσα, κάνοντας όμως επιλογές που δεν στερούνται ποιότητας στη θέρμανση – κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

Τι αναμένουμε στη θέρμανση τον χειμώνα 2021-22

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, διαμορφώνονται εν πολλοίς οι τάσεις της θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Οι καταναλωτές στρέφονται σε περισσότερο οικονομικές επιλογές, που ταιριάζουν στο σπίτι τους, χωρίς να αυξάνουν δραματικά το κόστος. Η «παραδοσιακή» επιλογή του πετρελαίου ολοένα και απομακρύνεται, χωρίς, βεβαίως, να εξαλείφεται, αλλά αντίθετα να εκσυγχρονίζεται, κατά το δυνατόν. «Έξυπνες» συσκευές, που δεν καταναλώνουν παρά μικρές ποσότητες ενέργειες, όπως οι αφυγραντήρες και θερμαντικά σώματα όπως οι θερμοπομποί, οι ιονιστές, οι σόμπες «μπαίνουν» σε όλο και περισσότερα σπίτια, καθώς θεωρούνται ευέλικτες και διαχειρίσιμες επιλογές για τους περισσότερους.

Αν θέλουμε να θερμάνουμε ένα μέρος του σπιτιού που χρησιμοποιούμε ως γραφείο, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μία τέτοιου είδους συσκευή μπορεί να είναι η ιδανική λύση. Κατά τη χρήση της δεν «σπαταλάται» ενέργεια σε όλο το υπόλοιπο σπίτι, ενώ μπορούμε να προσαρμόσουμε την ένταση ώστε να μας ταιριάζει ακριβώς, αναλόγως την ημέρα, τον καιρό, τη διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην προβαίνουμε σε βεβιασμένες κινήσεις και ταυτόχρονα να μην επαναπαυόμαστε σε όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα. Η πρόοδος που σημειώνεται και στον τομέα της θέρμανσης έχει άμεσο αντίκτυπο και στη ζωή μας, στη ζωή των καταναλωτών και αξίζει να είμαστε ενημερωμένοι για όλα τα νέα δεδομένα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση