ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει για τον ελληνοϊταλικό αγωγό το 2013

Κληρώνει για τον ελληνοϊταλικό αγωγό το 2013

Το 2013 κληρώνει για τον ελληνοϊταλικό αγωγό (IGI Ποσειδών) , δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας του αγωγού Elio Ruggeri, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Αν και η Κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στο οποίο προσβλέπουν όλα τα εναλλακτικά σχέδια αγωγών του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου (μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων προς την Ευρώπη) απέκλεισε τον ελληνοιταλικό αγωγό από περαιτέρω διαπραγματεύσεις, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία «Ποσειδών» κρατούν ανοιχτό το θέμα.

Ο κ. Ruggeri δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι θα γίνει αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας, ότι το σύστημα του ελληνοτουρκικού αγωγού, που περιλαμβάνει και «κάθετο» αγωγό προς Βουλγαρία είναι το πιο ώριμο μεταξύ των εναλλακτικών και ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί φυσικό αέριο από όποια πηγή εμφανιστεί πρώτη.

Δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν ή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην «κούρσα» για το αέριο του Σαχ Ντενίζ παραμένουν οι αγωγοί Ναμπούκο και SEEP, που δεν διέρχονται από την Ελλάδα καθώς και ο αγωγός TAP που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας.