ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Intrakat και η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε Logistic Hub

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Intrakat και η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε Logistic Hub

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «κεραμίδι» της Κεφαλαιαγοράς

Στην τελική του ευθεία έχει μπει ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μίσθωση χώρου γραφείων ελάχιστης συνολικής μικτής επιφάνειας 3.600 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Η στήλη πληροφορείται πως το θέμα εξετάσθηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πως μετά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών προβάδισμα έχει η προσφορά της Intrakat. Η εταιρεία που τρέχει ο δραστήριος Πέτρος Σουρέτης επιδιώκει να υπομισθώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το επταώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών στην οδό Ιπποκράτους 3-5, το οποίο ενοικίασε πέρυσι από το Συνεγγυητικό. Το ακίνητο αυτό, που έως το 2016 στεγαζόταν το Hondos Center, είχε και προ τριετίας απασχολήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εποπτικής Αρχής και του ιδιοκτήτη, ήτοι του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή είχε εκπλήξει τότε τους πάντες, καθώς του Συνεγγυητικού προεδρεύει ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, (εκείνη την περίοδο ήταν ο Χαράλαμπος Γκότσης). Σε κάθε περίπτωση, το κάθε ακίνητο έχει την τύχη του. Και από ότι φαίνεται η τύχη του συγκεκριμένου, ήταν να ενοικιαστεί πρώτα από την Intrakat για να υπομισθωθεί εν συνεχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και πόσο θα είναι το μηναίο μίσθωμα; Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα, ανεξαρτήτως της προσφερόμενης επιφάνειας, δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ μηνιαίως. Αν και τα χρήματα ακούγονται πολλά, ωστόσο η Intrakat δεν θα έχει άμεσο κέρδος, καθώς για την ανακαίνιση και τη διαμόρφωση του κτηρίου θα δαπανήσει συνολικά 6 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια το κτήριο της Ιπποκράτους 3-5 θα αρχίσει να βγάζει καθαρά κέρδη για την Intrakat, μετά το πέμπτο έτος της δωδεκαετούς υπομίσθωσης. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δε θα στραβώσει κάτι την τελευταία στιγμή , όπως συνέβη το 2019…

Logistic Hub η Ελλάδα

Ένας από τους τομείς που ο Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει δώσει μεγάλο βάρος είναι η ανάπτυξη των υποδομών της Ελλάδος στο πεδίο των logistics. Στόχος του ίδιου και της κυβέρνησης συνολικά είναι μέσα από την αξιοποίηση διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών να αναδειχθούν σημαντικές ευκαιρίες και προτάσεις πολιτικής που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και διεθνών αγορών. Για το λόγο αυτό ο κ. Παπαθανάσης δρομολόγησε την κατάρτιση μελέτης με τίτλο «Η Ελλάδα ως Logistic Hub Διεθνούς Βεληνεκούς» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται τεχνικά από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η συντονιστική υποστήριξη της μελέτης ανατέθηκε χθες σε δεκαμελή ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου, διαμορφώνοντας μεταξύ άλλων τις τεχνικές κατευθύνσεις και υποβάλλοντας σχόλια κατά την σύνταξη των παραδοτέων. Το έργο της ομάδας εργασίας θα παρακολουθείται και θα εξειδικεύεται από την Κυβερνητική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νίκος Παπαθανάσης.

H Αριάδνη και το 1 δισ. ευρώ

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ καλούνται να δώσουν τα funds που θέλουν να πιάσουν το… μίτο της Αριάδνης, αποκτώντας το πακέτο των κόκκινων δανείων που διαθέτει προς πώληση η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό θα είναι και το reserve price που θα θέσει η ΤτΕ, καθώς εκτιμά ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και οι μνηστήρες θα «κονταροχτυπηθούν» για να εξασφαλίσουν τη συναλλαγή. Οι λόγοι είναι δύο και πολύ ουσιαστικοί: ο πρώτος είναι πως πρόκειται για πώληση δανείων και όχι για τιτλοποίηση. Άρα για πιο «καθαρή» συναλλαγή (με ονομαστική αξία της τάξης των 5 δισ. ευρώ) με τον πλειοδότη να αποκτά τα δάνεια στο 20% της ονομαστικής τους αξίας χωρίς άλλες δεσμεύσεις. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους servicers που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τη συναλλαγή. Και εδώ το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς όποιος αναλάβει το servicing αποκτά και σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Άρα οι επόμενοι μήνες, μέχρι και το τέλος του χρόνου, όταν αναμένουμε τις προσφορές, θα είναι καυτοί.

Έχει «ρεύμα» η ΔΕΗ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία και αναμένεται να καθορίσει τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, καθώς ήδη υπάρχουν προσφορές άνω των 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τα χρήματα που θα «σηκώσει» η εταιρεία. Πέραν αυτού, ενδιαφέρον έχει και το πού θα πάνε τα χρήματα αυτά την επόμενη ημέρα. Το προφανές είναι στην πράσινη μετάβαση και στην ανάπτυξη ή και αγορά φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι και το επικείμενο «άνοιγμα» της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Με αποτέλεσμα, τις εξελίξεις να παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον και οι μέτοχοι του ΟΤΕ, καθώς σύντομα θα αποκτήσουν έναν εξαιρετικά ισχυρό ανταγωνιστή…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.